Björn Johansson kom till Lagningsverkstaden för att laga sin hatt. Foto: SVT/ClaryKroon

Lagningsverkstad i Växjö visar hur du kan laga dina kläder

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan du lära dig hur du kan laga dina jeans eller din stickade tröja. På Växjö stadsbibliotek finns en lagningsverkstad som har öppet ungefär en gång i månaden. 

– Vi vill få folk att tänka mer hållbart när det gäller textiler och kläder. Vi kan inte slänga dem så fort det blir ett litet hål, utan då kan vi laga dem, säger Lotta Svensson. 

Det är ett samarbete med Naturskyddsföreningen Växjö och Omställning Växjö och tanken bakom handlar om återbruk. Det är Britt-Sofie Falk, Inger Stark. Siv Karlsson och Lotta Svensson som jobbar med att hjälpa besökarna. 

– Vi tycker att det här är väldigt kul och inte alls jobbigt. Nu när vi hållit på ett tag och laga kläder så har det blivit som en sport. Det är en utmaning att komma på hur man lagar ett visst plagg, säger Lotta Svensson. 

Symaskiner, nål och tråd och tyglappar finns på plats. Johanna Mysjö var en av dem som kommit dit för att lära sig laga stickade plagg. 

– Barnen sliter på sina kläder och då tycker och det känns inte hållbart att köpa nytt hela tiden, säger hon. 

Lagningsverkstaden kommer också att hålla öppet den 30/3 och 4/5. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.