Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En av anledningarna till att man ser en minskad smitta i Kalmar län är att vaccinationerna går framåt, menar överläkare Arsene Nzobandora. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: SVT/Arkiv

Ljusning i Kalmar län – minskad smittspridning i alla kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar län har haft 19 nya fall av coronasmittade det senaste dygnet, vilket är den lägsta siffran på länge. Varmt väder och vaccinationer uppges vara bidragande faktorer, enligt biträdande smittskyddsläkare Arsene Nzobandora.

19 nya coronafall har bekräftats i Kalmar län under det senaste dygnet. Det är en låg siffra jämfört med tidigare noteringar, men ska tolkas med viss försiktighet. Som alltid är siffrorna mer tillförlitliga när en tid har förflutit och uppdaterats för att statistiken ska bli korrekt.

– Om man tittar på den här sjudagarsperioden ser man att det har gått bra, det minskar successivt. Om man tittar på hela regionen, exempelvis förra veckan, så har man sett en minskning i alla kommuner, men på olika nivåer, säger Arsene Nzobandora som är överläkare på infektionskliniken i Kalmar och biträdande smittskyddsläkare.

Vädret tros bidra

Han säger att det inte går att peka på en enskild faktor till varför smittan ser ut att minska just nu, men det varma vädret tros vara en bidragande faktor till minskad smittspridning.

– Det är förväntat den här perioden, generellt sprids dessa smittor som lägst i maj. Och dessutom har vi kommit långt med vaccinationerna.

Vissa skärpta rekommendationer kan ligga kvar

Nyligen förlängde smittskyddsläkaren i Kalmar län de skärpta lokala rekommendationerna i länet ytterligare två veckor, till den första juni. Det är ännu inte klart om den minskande trend i smitta man ser nu kommer att innebära att rekommendationerna hävs helt.

– Det kan nog bli aktuellt att vissa saker får vara kvar, medan man lättar på andra saker. Vi kommer att kunna säga mer under kommande vecka, säger Arsene Nzobandora.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet