Foto: Jonas Ekströmer, TT

Läkaren om bioresonans: ”Jag blir mörkrädd”

Publicerad

Jonas Ludvigsson är professor vid Karolinska Institutet och överläkare vid Örebro universitetssjukhus. Han är mycket kritisk till sjuksköterskan som använder så kallad ”bioresonans” för att behandla patienter.

– Det här fallet är väldigt illustrativt eftersom hon har uppmanat ett barn att avstå sin vanliga behandling, säger Jonas Ludvigsson och syftar på att sjuksköterskan förklarat för en trettonåring att den alternativmedicinska behandlingen inte skulle nå full verkan om trettonåringen samtidigt åt antidepressiv medicin. Något som trettonåringen uppfattade som att hen var tvungen att sluta ta sin medicin.

– Alternativmedicinen har här inte kompletterat, den har konkurrerat ut. Det är precis det här man har varit rädd för – att barn och personer med psykisk sjukdom ska vara särskilt utsatta för övertalning. Som trettonåring har man svårt att ifrågasätta och jag blir mörkrädd när man behandlar en svår sjukdom som depression och säger till personen att avstå behandling. Det är konstfel, säger han. 

Vill höja åldern för alternativ behandling

Som representant för Läkarförbundet och Läkaresällskapet har Jonas Ludvigsson föreslagit att patientåldern för alternativ medicinsk behandling bör höjas från åtta till 15 år.

– Man är ju barn upp till 18 års ålder. Samtidigt är 15 en vattendelare och vi låter barn fatta ganska stora beslut efter den åldern.

Jonas Ludvigsson menar att individer som genomgår alternativmedicinska behandlingar inte har någonstans att vända sig om något går fel och nämner fall där preparat innehållit felaktiga ingredienser och akupunkturnålar som gett upphov till infektioner.

– Vi som jobbar inom vården blir ju prickade av IVO (Inspektionen för vård och omsorg reds. anm.) om vi gör misstag. Men inom alternativmedicinen finns inte det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.