• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Resurser kanske vi kan lösa, men vi behöver också istid, och den är svårare, säger Växjö Lakers vd Johan Markusson. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Växjö Lakers vd Johan Markusson svarar – därför har klubben bara ett J18-lag

Publicerad

Växjö Lakers vd, Johan Markusson, säger att klubben skulle ha resurser att starta ytterligare ett juniorlag för de som inte platsar på idrottsgymnasiet, men att brist på istid och spelare sätter stopp.

Idrottsforskaren Per Göran Fahlström menar att elitklubbarna behöver ta ansvar för att fler ska kunna spela hockey längre upp i åldrarna. Dels för att klubbarna har råd, och för att få fram fler talanger.

– Chansen att spela minskar mycket för att många klubbar bara har ett J18-lag, säger Per Göran Fahlström till SVT Småland.

Lakers stängt för bredden efter 16

Regerande svenska mästarna Växjö Lakers är ett exempel på en klubb som bara har ett lag från och med att spelarna börjar gymnasiet. Den som vill fortsätta att spela hockey efter det, men inte platsar i J18-laget, hänvisas till andra klubbar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Per Göran Fahlström, lektor i idrottsvetenskap, som menar att svensk hockey skulle bli bättre om det fanns möjlighet för fler att spela längre. Foto: SVT

Lakers vd, Johan Markusson, säger att han i grunden håller med Per Göran Fahlström, men att det inte är brist på resurser som ligger bakom att Växjö bara har ett J18-lag.

– Resurser kanske vi kan lösa, men vi behöver också istid, och den är svårare. Vi vill ju också satsa på att fler ska börja med hockey och skulle vi starta ytterligare ett äldre ungdomslag så skulle någon annan behöva vara mindre på is.

Osäker på om det finns underlag

Om de skulle starta ett till lag ser han dessutom en risk att de dränerar mindre klubbar på just J18-spelare. Han vill i stället lyfta fram samarbetet som finns med de mindre klubbarna i regionen.

– De klubbarna som vi samarbetar med ser det som något positivt, det är inget vi tvingar dem till. Vi har ju noll intresse av att suga ut de mindre klubbarna för utan dem har vi ju ingen hockey överhuvudtaget, säger Johan Markusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.