Annica Blomstrand blev förvånad när hon fick hem ett provsvar.

Lämnade whisky istället för urin

Uppdaterad
Publicerad

En förväxling i hemmet gjorde att Annica Blomstrand råkade lämna in whisky istället för urin till vårdcentralen. Några dagar senare kom provsvaret i brevlådan.

När Annica Blomstrand från Växjö skickade ner sin man till vårdcentralen med ett urinprov råkade han ta fel burk. Istället för urin lämnade han in en burk med ett whiskyprov. Familjen Blomstrand är nämligen whiskyfantaster och prenumererar på whiskyprover från Whiskysällskapet.

Innan misstaget hade retts ut fick Annica ett provsvar där det stod att hon hade förhöjda sockervärden.

– Och då höll vi ju på att skratta ihjäl oss för jag vet ju att de har tagit det här provet på ren single malt whisky, en fin sort, säger Annica Blomstrand.

Luktar och smakar inte

På vårdcentralen är det ingen som vill kommentera det inträffade, men den medicinskt ledningsansvariga skriver i ett mejl till SVT Nyheter Småland att de litar på sina patienter. Säger patienten att det är ett urinprov, så behandlas det som ett urinprov.

Den typ av provstickor som används vid analys testar för äggvita, socker, nitrit, vita blodkroppar och röda blodkroppar. Lämnas ett whiskyprov in som ett urinprov ger det utslag för socker, men inget annat.

Den enda möjligheten för vårdcentralen att märka att det är whisky istället för urin är att smaka eller lukta på vätskan, något som de enligt den medicinskt ledningsansvariga inte har som rutin att göra.

Kommer du att lämna in prover till vården igen?

– Ja, absolut, säger en skrattande Annica Blomstrand.

Efter att vi publicerat denna artikel har flera personer hört av sig och frågat om whisky verkligen innehåller socker. Vi kollade upp det med biokemisten Marie Bergman, som har flera möjliga förklaringar till att testet gav utslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.