Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landsbygdsminister, Anna-Caren Sätherberg (S) berättar om lantbrukets situation och vad som behövs göras för att stärka den svenska livsmedelsberedskapen i klippet ovan.

Landsbygdsministern om Smålands och Ölands jordbruk: ”Viktiga för hela Sverige”

Publicerad

Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) besökte nyligen norra Öland för att prata om den allt tuffare ekonomiska situationen för landets lantbrukare och uppbyggnaden av den svenska livsmedelsberedskapen. 

Frågan är på agendan efter att en utredning från regeringen slagit fast att den svenska livsmedelsberedskapen måste förbättras.

– Här på Öland och i Småland finns mycket grön näring och jordbruk som inte bara är viktigt här utan för hela Sverige, säger Anna-Caren Sätherberg (S) om sitt besök.

Tuffa kravet för lantbruket: Öka produktionen

Den svenska självförsörjning av livsmedel har under en längre tid bedömts som låg och i slutet av april presenterade regeringen en utredning för att komma fram till hur den svenska livsmedelsberedskapen ska stärkas.

En uppbyggnad som skulle innebära att lantbrukarna behöver öka sin produktion, något som många lantbrukare inte anser ha förutsättningar till att kunna göra i den nuvarande situationen.

Svenska bönder påverkas av Rysslands invasion

– Rysslands invasion av Ukraina har skapat en prischock för våra svenska bönder och det har varit tufft för dem. Men var det någonting vi såg under pandemin var det att fler handlade svenskt och den ökningen vill vi fortsatt se, så ju mer vi ökar livsmedelsproduktionen desto mer förbättrar vi Sveriges livsmedelsberedskap, säger Anna-Caren Sätherberg (S).

”Alla svenskar ska ha tillgång till mat och vatten i tre månader” – Hör Anna-Caren Sätherberg (S) i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borgholm

Mer i ämnet