Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kronobergs landshövding Maria Arnholm berätta varför hon larmar om elkrisen för regeringen. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Landshövding Maria Arnholm slår larm om elkrisen till regeringen

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen skickade åtta landshövdingar från södra Sverige en rapport till regeringen där de larmar om tänkbara scenarion orsakade av elkrisen.

Det är Västra Götalands, Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmar, Blekinge, Skåne och Hallands län som tagit fram bedömningen av hur den nuvarande och framtida situationen för elförsörjningen ser ut i södra Sverige.

Maria Arnholm, landshövding  i Kronoberg, är initiativtagare till rapporten.

– Det är illa och det kan bli värre. Företag hotas, det kan bli varsel och nedläggningar. Det kommer leda till arbetslöshet och social oro, för att inte tala om hur idrotts- och kulturlivet drabbas, säger hon.

Det är relativt ovanligt att flera landshövdingar går samman med rekommendationer till regeringen.

– Vi hoppas att högkostnadsskyddet som utlovats kommer snart och att det snabbt blir tydligt vad det kommer att innebära, säger Maria Arnholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer