Nils Zinn är kritisk till drop in-systemet på blodgivningen i Växjö. Foto: TT/SVT

Långa väntetider på blodgivningen irriterar blodgivare

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 45 minuter kan väntetiderna vara för få ge blod på blodgivningen i Växjö. En väntan som kan upplevas lång för vissa, som nu har börjat att tröttna och vill ha tillbaka det gamla systemet med tidsbokning

Nils Zinn är blodgivare och han kan stolt berätta att han har gett blod i 47 år. Men nu tycker han att det är rörigt på blodgivningen i Växjö sen man infört drop in, vilket betyder att blodgivarna blir kallade en speciell dag, men inte till något bestämt klockslag.

Värderar sin tid

Detta är ett problem tycker Nils Zinn.

– Jag upplever att man får sitta och vänta väldigt länge innan man får komma in för att ge blod. Jag värderar min tid och vi gör detta utan någon större ersättning. Tid är en resurs man ska vara rädd om och det är man inte om man sitter i kanske 45 minuter i ett väntrum och väntar, säger han.

Kan ta upp mot 45 minuter

När personen kommer till blodgivningen i Växjö får denne först skriva in sig, sedan följer en liten intervju om vad det innebär att vara blodgivare och vilka regler som gäller. Hela processen kan i värsta fall ta uppemot en timme.

Jimmy Holmberg är avdelningschef för Transfusionmedicin i Växjö.

– Jag tycker att 45 minuter är för lång tid att vänta när man ställer upp som blodgivare, medger han. Många vill komma i samband med att man börjar jobba på morgonen, så mellan åtta och nio är det ofta högt tryck.

Slutade som blodgivare

Nils Zinn gav upp sina ambitioner som blodgivare under flera år, men kom sedan tillbaka en kortare tid. Han tyckte inte att det hade blivit någon förbättring alls och bestämde sig för att sluta för gott.

– Jag vill att man går tillbaka till det som gällde förut när vi fick en specifik tid då vi skulle komma. Att man får komma in direkt och ge sitt blod säger Nils.

Olika system i olika regioner

Hur blodgivarna kallas ser olika ut beroende på var man bor. I Kalmar kallas blodgivarna till en exakt tid.

– Det fungerar väldigt bra här, säger Kim Hägerström, blodcentralssamordnare i Region Kalmar. Blodgivarna passar sin tid i väldigt hög utsträckning och vi har inga planer på att ändra våra rutiner. Vi har tidiga tider och även kvällsöppet för att tillgodose olika behov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.