Flera månaders kö för att söka pass

Uppdaterad
Publicerad

För närvarande är väntetiden lång på att få förnya sitt pass i hela Sverige, efter att restriktionerna släppts. Nästa lediga tid i Kronoberg och Kalmar är i sommar.

På polisens bokningssida finns nästa lediga tid i Kronoberg i Växjö i början på september. Nästa lediga tid i Kalmar län är i juni. Örjan Hvass, gruppchef för stöd och service på polisen i Kalmar, menar att man försöker släppa tider löpande för att minska köerna.

– Vi släpper en del tider, men sen är det så att vi har bara den personal vi har, och vi kämpar på.

Ökade efter att restriktionerna släppte

Det var efter att restriktionerna släppt som trycket på att förnya sitt pass ökade enligt Örjan Hvass.

– Folk sökte inte om att förnya sina pass under två år, och sen nu när det här har blivit lite mindre, så vill man söka sig ut och resa, vilket gör då att man upptäcker att man har ett pass i sin låda som har gått ut och då har man redan bokat resan många gånger.

Provisoriska pass

Ifall man bokat en resa, men har ett pass som gått ut menar han att man ska söka sig till att få provisoriska pass.   

– Det är lite dyrare med sådana pass, det kostar 980 kronor och man kan bara använda det en gång och man måste även kunna visa vart man ska resa och hur länge man är borta, säger Örjan Hvass.

Vädjar till allmänheten

Enligt Örjan Hvass kommer myndigheten ha ett möte om kösituationen och diskutera hur man ska kunna öka resurserna för att fler ska få sina pass.

– Vi ska diskutera hur vi kan öka kapaciteten ännu mer.

För att personal ska mäkta med och att minska köerna vädjar polisen till allmänhet att avvakta att söka pass om de kan.

– Jag vädjar till de som inte planerat någon resa att avvakta lite grann och inte söka pass om de inte behöver det, säger Örjan Hvass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.