Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hazem Dakel

Långbord och sommarblommor i Hultsfred för en attraktivare gatumiljö

Uppdaterad
Publicerad

En bakgata mitt i Hultsfred, som kändes mörk och lite otrygg har med hjälp av barn, arkitekter och regissören Suzanne Osten  förvandlats till en mötesplats.

– Här vill vi pigga upp och ge barn och vuxna möjlighet att samarbeta, säger regissören Suzanne Osten som varit engagerad i projektet tillsammans med Byteatern i Kalmar.

Street Moves heter projektet där Hultsfred är en av tre platser i landet som blivit utvalda för att delta. Och sedan i höstas har arkitekter, samhällsplanerare i kommunen, förskolebarn och gymnasieelever samarbetat för att förvandla en gata som upplevts som otrygg och mörk till en mötesplats.

Se resultatet och hör röster från dagens invigning i klippet ovan.

Hultsfred

Längs Oskargatan står nu ett grönt långbord värd namnet, med massor av stolar samt sommarblommor planterade av förskolebarn i kommunen. Och under fredagen bjöds det på premiär av en unik teateruppsättning av regissören Suzanne Osten i samarbete med Byteatern i Kalmar.

Men vad har konsten med samhällsplanering och gatumiljöer att göra?

– Konstnärer tänker annorlunda. Och är det något som är uppenbart så är det att barnen inte leker på gatorna längre, som vi gjorde. Så är det inte längre, bilarna tog över, säger Suzanne Osten.

Så förvandlas en gatustump till något attraktivt

Fredrik Mats är landskapsarkitekt och har varit med i arbetet med att omvandla gatstumpen i Hultsfred till något mer attraktivt.

Han berättar om samarbete med förskolor som planterat blommorna  och gymnasieeleverna som målat och vädersäkrat de insamlade stolarna och borden på mötesplatsen.

Och det är där, i samarbetet mellan många, som han lyfter fram en av de stora vinsterna i hela projektet.

– Det viktigaste är inte resultatet, utan vägen fram, säger Fredrik Mats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hultsfred

Mer i ämnet