Långvariga problem på barnpsykiatrin i Växjö

Uppdaterad
Publicerad
Situationen på barnpsykiatrin, BUP, i Växjö har varit besvärlig under många år. SVT Nyheter Småland har återkommande rapporterat om långa köer, chefsbyten och underbemanning.

2012

  • SVT Nyheter Småland skrev redan 2012 om problem på BUP. Det handlade, då som nu, om personal som valt att sluta med hänvisning till dålig ledning. Bland annat kritiserades ledningen i ett öppet brev, för att inte föra dialog med personalen.

2015

  • I maj berättade vi att BUP på grund av långa köer köpt in undermåliga utredningar för 1,5 miljoner kronor. Vid den aktuella tidpunkten stod 100 barn i kö.
  • Samma år gjorde också IVO en inspektion och upptäckte då att det fanns barn som väntat på utredning i två år. Detta är ett brott mot Hälso- och sjukvårdens krav på god vård, konstaterade IVO.

2016

  • I maj konstaterades att köerna börjat växa i omfattning, något som då förklarades med att kunskapen om neuropsykiatriska sjukdomar ökat. I slutet av året tvingades dåvarande verksamhetschefen Ann Lund att lämna sin tjänst. Detta orsakade turbulens med många upprörda känslor. Än i dag hörs röster från verksamheten som menar att hon borde ha fått vara kvar.
  • Sedan Ann Lund lämnat verksamheten växte köerna ytterligare.

2017

  • Under våren utreddes verksamheten av konsultföretaget Sirona som på flera olika punkter riktade allvarlig kritik mot hur verksamheten fungerar.
  • I somras hade kön vuxit från 200 till 360 köande enligt statistik från kliniken. En förklaring till de längre köerna var att den nya ledningen tillät mindre övertid, kommenterade psykiatrichefen Magnus Frithiof.
  • Sedan i somras har fem psykologer valt att lämna BUP. Det finns just nu inhyrda läkare, psykologer och sjuksköterskor på barnpsykiatrin, men enligt psykiatrichefen Magnus Frithiof pågår arbetet med att minska ner inhyrd personal. Förbättringsarbete pågår också utifrån de förslag som konsultföretaget har lämnat.

2018

  • Den dåvarande oppositionen, M, C, L och KD la fram förslaget om ett vårdval inom BUP. Kön hade då ökat med över 300 procent sedan 2014.

Detta är ett urval av vår rapportering kring BUP i Växjö och inte en komplett kartläggning av vad som hänt på kliniken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer