Sara Brattström, miljöskyddshandläggare på Vattenenheten på länsstyrelsen i Kalmar. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Länsstyrelsen anmäler gödselspridning nära dricksvattentäkt

Publicerad

Länsstyrelsen i Kalmar anmäler fyra markägare på Öland för miljöbrott efter upptäckten av gödselspridningen nära infiltrationskanalen för dricksvatten i Lindby. De flesta av de anmälda markägarna har uppgett att de inte kände till skyddsgränsen på 25 meter, vilket oroar länsstyrelsen.

– Det var fyra fastigheter där vi kunde finna rent visuella spår av fekalier, framför allt svämgödsel (flytande gödsel, reds anm.) men också fast gödsel, säger Sara Brattström, miljöskyddshandläggare på vattenenheten på länsstyrelsen i Kalmar.

Allmänheten tipsade

Jordbruksfastigheterna ligger i anslutning till Lindby infiltrationskanal som förser Borgholms största dricksvattentäkt med nytt vatten. Gödselspridningen upptäcktes i december av privatpersoner som med drönare kunde ta flygfoton på spår från gödselspridare nära kanalen.

– Vi har mätt från spridningsgränsen till kanalkanten. En del är knappt tio meter ifrån. Men ingen upprätthåller de här 25 meterna, säger Sara Brattström.

”Lite förvånande”

Länsstyrelsen har varit i kontakt med de anmälda markägarna och de som arrenderar marken. Många säger att de inte känner till att man måste hålla 25 meters avstånd från vattenskyddsområdet.

– De flesta blir förvånade när vi kommer ut till dem och pratar om det här.

Blir du förvånad att de inte känt till detta?

– Det kan man tycka är lite förvånade, med tanke på att de är verksamhetsutövare som har skyldighet att förhålla sig till de här skyddsföreskrifterna.

Oro för fler fall

Att kunskapen tycks vara låg bland bönderna oroar länsstyrelsen. Eftersom de inte gör någon regelbunden tillsyn kring hur skyddsgränserna efterlevs finns risken att gödselspridning kan ha skett även på andra håll i kommunen nära dricksvattenintag.

– Ja, det är vi ju, för vi har ju bara varit på en väldigt liten yta längs med kanalen nu, säger hon.

Länsstyrelsens polisanmälan ska skickas in den här veckan, och därefter tar åklagare över ärendet. Om markägarna döms riskerar de böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.