• Viktigt meddelande:

    Ett misstänkt farligt föremål har hittats i Upplands-Bro nordväst om Stockholm. Boende i närheten av kommunhuset i Kungsängen ombeds stanna inomhus tills vidare. Läs mer

Länsstyrelsen bekräftar – det är en varg

Uppdaterad
Publicerad
Djuret som syns på bilden som togs utanför Växjö i veckan är en varg. Det säger länsstyrelsens besiktningsman som nu kvalitetssäkrat platsen där bilden är tagen.

– Utifrån bilden och observationer på platsen så har vi nu kunnat lista detta som en vargobservation, säger Daniel Söderberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Kronoberg.

När SVT lade ut bilden på sociala medier så var det många som tyckte att det såg ut som en hund, bland annat baserat på att djuret ser så välgött ut. Men enligt Daniel Söderberg så kan även vargar tjocka på sig.

– Det ligger mycket mat i skogen nu, och den kan precis ha ätit väldigt mycket. Sen är det svårt med kameravinklar på bilder också.

Nära tidigare angrepp

Nu när bilden räknas som en säker vargobservation kommer informationen publiceras och information går ut till djurägare i området. I början av november revs flera får i ett närliggande område. Men att det skulle vara denna vargen som rev fåren kan länsstyrelsen inte slå fast.

– Angreppet skedde ju i närheten, och den vandringen är definitivt inte lång för en varg. Men det finns inga säkrade spår som kan slå fast en sådan sak, säger Daniel Söderberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet