Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Foto: SVT

Länsstyrelsen: ”Brevet öppnades i en av våra korridorer”

Uppdaterad
Publicerad

Flera länsstyrelser runt om i landet larmade under onsdagsmorgonen om brev med misstänkt innehåll och ett av dem var Länsstyrelsen i Kronoberg som ligger i Växjö.

– Det kom in ett kuvert med någon form av vitt pulver, säger Carin Lamme Lindh, samhällsutvecklingsdirektör på Länsstyrelsen i Kronoberg och jobbar också som stabschef vid särskilda situationer.  

Vem öppnade brevet? 

– Det vet jag faktiskt inte. Jag vet att det var i en av våra korridorer som det öppnades, i ett av postrummen där, men jag vet inte vem exakt som öppnade det. Det handlar förmodligen ett brev som kommit in med posten, men jag vet inte säkert. 

Liknande larm har under förmiddagen kommit från minst 18 av 21  länsstyrelser runt om i landet.

Personal kvar på länsstyrelsen

Ett 20-tal personer som vistades i samma korridor där brevet öppnade sattes i karantän medan övrig personal evakuerades.  

– Vi gjorde det av säkerhetsskäl för vi har en rutin som säger att om en sådan här incident inträffar, så är det viktigt att vi vidtar alla säkerhetsåtgärder och ser till att folk inte drabbas, säger Carin Lamme Lindh. 

Går inte att ringa växeln 

Länsstyrelsen i Kronoberg ansvarar för växelnumret i landet. Eter att personalen evakuerats finns det nu bara en person som kan svara i telefon, vilket gör att det inte går att komma fram på länsstyrelsernas växelnummer. Något som Dagens Nyheter var först att berätta om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.