Foto: Hasse Holmberg

Länsstyrelsen fördelar 40 miljoner till bredbandsutbyggnad

Publicerad

Länsstyrelsen har fattat beslut om stöd med 39,8 miljoner till bredbandsinvesteringar i Kronobergs län. Av 25 ansökningar har fem projekt valts ut i enlighet landsbygdsprogrammet.

De fem kommuner som nu ska få bredband är Ljungby, Uppvidinge, Växjö, Lessebo och Älmhult. Mest pengar, nära 20 miljoner, går till utbyggnad av bredband i Hamneda och Nöttja i Ljungby kommun.

Totalt har 130 miljoner fördelats  till bredband för åren 2014 – 2020 och nu är pengarna slut.

Två kriterier avgör

– Men behovet är fortfarande stort, konstaterar Anders Meijer, funktionschef vid länsstyrelsen i Kronoberg. Vi har i senaste omgången avslagit projekt på 70 miljoner.

Det som avgjort vilka projekt som ska få pengar är två kriterier, nämligen antal folkbokförda hushåll i det område man söker för och beräknat antal hushåll som kommer att ansluta sig.

IP Only får mest

Den ansvariga distributören för bredbandsutbyggnaden i Ljungby kommun är IP-Only Networks, ett företag som fått mycket kritik för långa väntetider. Bolaget har blivit anmält till länsstyrelsen i Sörmland för att ha förstört fornlämningar i samband med grävarbeten, och har också anmälts till Allmänna reklamationsnämnden av personer som inte fått utlovat bredband i tid.

– Vi känner till detta, säger Allan Karlsson som är handläggare på länsstyrelsen i Kronobergs län, men det vi har att strikt rätta oss efter är de två urvalskriterierna. Det ska vara objektiva kriterier och inte finnas något utrymme för länsstyrelsernas egna bedömningar eller avvägningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet