För att Länsstyrelsen ska få sätta upp en kamera krävs markägarens godkännande. Foto: Holger Holleman/TT

Länsstyrelsen i Kalmar län får kameraövervaka rovdjur

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Länsstyrelsen i Kalmar län fått tillstånd till att bevaka rovdjur med viltkameror. Förhoppningen är att få mycket hjälp av allmänheten.

På grund av snöfattiga vintrar kan det vara svårt att spåra exempelvis lodjur i Kalmar län, eftersom grundinventeringsmetoden bygger på att det finns spårsnö.

Därför har Länsstyrelsen ansökt om och nu även fått tillstånd att få övervaka bland annat lodjur med hjälp av så kallade viltkameror.

Förhoppningen är att få mycket hjälp av allmänheten, som kan registrera sina observationer av stora rovdjur på webben.

Det är bland annat genom allmänhetens rapporter som Länsstyrelsen får kännedom om platser som kan vara intressanta för inventering. Ur inventeringssynpunkt är honor med ungar extra intressant.

För att Länsstyrelsen ska få sätta upp en kamera krävs markägarens godkännande. Den får inte sättas upp på en plats som regelbundet kan förväntas användas av allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.