Foto: SVT

Därför kostar det pengar att ansöka om tillstånd för metallsökare

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges metallsökarförening är kritisk till att det numera kostar pengar att ansöka om tillstånd för att få använda metallsökare. Men Länsstyrelsen i Kalmar hänvisar till att det är ett politiskt beslut.

Det kostar sedan 1 januari 2018 700 kronor per person och område att ansöka om att få tillstånd att söka med metallsökare. Men hur stora områden och hur länge tillståndet är giltigt bedömer Länsstyrelserna i Sverige olika. Att det numera kostar pengar tror Länsstyrelsen i Kalmar län hänger ihop med den stora mängd ansökningar som kom in.

– Vi hade själva ett par hundra ansökningar vilket är hälften av alla andra ansökningar vi har . För att inte de som bygger hus eller vägar skulle hamna för mycket efter så gissar jag att riksdagen bestämde att just den här delen skulle kosta, säger Birgitta Eriksson chef på Kulturmiljöenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län.

Mycket fornlämningar på Öland

Att sen länsstyrelserna ger tillstånd att söka på olika stora områden hänger ihop med hur fornlämningstätt ett område är.

– Inför att lagen omarbetades 2014 så sa man att det ska vara möjligt att ägna sig åt hobbyletning men i fornlämningstäta områden ska det vara restriktivt med hobbyletning. Och Öland är ett av landets forntätaste områden, säger Birgitta Eriksson chef på Kulturmiljöenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.