Det är främst kedjorna på skördarens däck som skapar gnistor vid arbetet. Bilden är från 2002. Foto: Fredrik Persson/TT Bild

Länsstyrelsens vädjan: ”Avstå arbete med skogsmaskiner”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Kalmar samt räddningstjänsten riktar nu en vädjan till skogsarbetare att avstå jobb med skogs- och markberedningsmaskiner. En historisk uppmaning som aldrig tidigare genomförts i Kalmar län.

Den senaste tidens ihärdiga sol och värme har gjort att det nu är mycket torrt i både skog och mark. En vanlig orsak till skogsbränder är att det uppstår gnistbildning från skogsmaskinernas kedjor som är fästa på däcken.

– Jag har aldrig tidigare hört talas om att vi på Länsstyrelsen gjort en sådan här typ av uppmaning till skogsarbetare. Men däremot varnar vi för eldningsförbud varje sommar, säger Mathias Larsson som är samordnare för utvecklingsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar.

Flera bolag pausar

Enligt ett pressmeddelande från Länsstyrelsen har nu flera skogsbolag valt att stoppa planerat skogsarbete i Kalmar län och i andra delar av Sverige. Nu uppmanar även myndigheten för samhällsskydd och beredskap, att allmänheten ska iaktta stor försiktighet i skog och mark.

– Jag hoppas att vissa skogsägare tänker till, antingen bestämma sig för att pausa arbetet helt eller att de vidtar andra åtgärder. Det kan till exempel vara noga kontroller om det pyr i marken efter avslutat arbete eller att iaktta extra försiktighet när maskinen kör över stenar, säger Mathias Larsson.

Följer väderprognosen

På vissa håll i Kalmar län har det inte kommit en droppe regn under hela maj månad. Den extrema torkan som nu råder på flera håll innebär att det behöver komma rikliga mängder med regn för att varningen ska upphöra. Länsstyrelsen följer noggrant SMHI:s väderleksrapporter och prognoser.

– Det behövs mellan 30 – 40 millimeter regn för att dämpa den värsta torkan. Men vätan får inte torka för fort, då avsdunstar den från marken. Just nu är risken stor att den här uppmaningen sträcker sig långt fram eftersom det inte är någon regn i sikte på ett bra tag, säger Mathias Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer