Med drönare går det att ta bilder från ovan. På högra bilden så syns Mikael Briland manövrera en drönare. Foto: Länsstyrelsen Kronoberg, pressbild.

Drönare ska effektivisera kontroll av jordbruksmark i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska kontroller utföras snabbare och bättre genom en flygbild från en liten robot i luften. Då ska det gå snabbare att avgöra sådant som hur betesmarkerna ser ut.

Länsstyrelsen i Kronoberg har skaffat en drönare. Det är en liten surrande kamera som flyger över marker för att kunna överblicka stora områden. Det sparar tid för den jordbrukskontrollant som då inte behöver gå i terräng långa sträckor.

Bland annat kommer drönaren användas för att kontrollera lantbrukarnas EU-ansökningar av jordbruksstöd.

– Vi kollar så att gränser och gröda stämmer som lantbrukarna söker för, säger Mikael Briland som är fältansvarig för jordbruksstöd.

Kan användas för djurkontroll

I nuläget är det två kontrollanter av ett tiotal på Länsstyrelsen i Kronoberg som ska testa att arbeta med drönaren som verktyg. Innan de kommer ut på en kontroll kommer det att informeras att de kan komma att ta med den tekniken.

– Vi flyger inte generellt, utan för det specifika fältarbetet som vi använder det för, säger Mikael Briland.

Det som är planerat är att använda drönaren för att se hur betade markerna är. Men så småningom kan den användas till fler saker, till exempel djurkontroller. Men Mikael Briland menar det är viktigt att utvärdera under tiden.

– Drönaren låter lite också, så vi behöver se hur djuren påverkas av det så de inte skräms av det. För det är rätt hög ljudnivå, surrande och susande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.