Länsveterinären: Det måste polisanmälas

Uppdaterad
Publicerad

Varje år kommer det in anmälningar om misskötta djur på Ölands djupark till länsstyrelsen. Men vittnena vill vara anonyma och vågar inte polisanmäla.

Leif Dahlgren är länsveterinär på Kalmars länsstyrelse. Han har tagit del av de uppgifter om misskötta djur på Ölands djurpark som kommit fram i SVT Smålandsnytt och Sveriges Radio Kalmar i dag.

– Vi har själva fått in de här anmälningarna, och de är undersökta. Det har inte funnits skäl att gå vidare eftersom det inte gått att styrka. Men de som ser missförhållanden måste vara beredda att själva stå upp för det, göra en polisanmälan och vittna, säger han.

SVT granskar Ölands djurpark

Inga oanmälda inspektioner

Han berättar att länsstyrelsens djurskyddsinspektörer gjort förtidsanmälda kontroller när det kommit in anmälningar.

Varför gör ni inte oanmälda inspektioner?

– De är föranmälda genom att vi ringer när vi är på väg så att rätt personal finns på plats, säger Leif Dahlgren.

Vi har fått uppgifter om att när Länsstyrelsen ska komma så ställer man i ordning och leder Länsstyrelsens personal ”på rätt vägar”. Är det möjligt?

– Teoretiskt sett är det ju möjligt eftersom djurparken är ett oerhört stort kontrollobjekt. Jag kan inte dementera ett sådant påstående.

Men några anklagelser om specifika händelser har inte gått att verifiera, som uppgiften om att en björn slagits ihjäl med en kofot.

– Det är absolut inte okej, men den personen måste stå bakom sin anmälan.

Hur agerar ni nu?

– Det har inte kommit in några nya anmälningar, därför finns det ingen anledning till akut kontroll som vi bedömer det i dag. Däremot finns det kanske anledning att göra kontroll under vintersäsong också.

Ölands djurparks ägare Barbro Hägg har avböjt att kommentera anklagelserna mot djurparken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Ölands djurpark

Mer i ämnet