Foto: SVT

Ingemar kämpar för rätten att få flytta stenmuren

Uppdaterad
Publicerad

Enligt lagen om generellt biotopskydd är det idag förbjudet att ta bort eller flytta stenmurar, vattendrag och alléer utan dispens från länsstyrelsen. Och detta ställer till problem för många lantbrukare.

Att ha en stenmur eller ett vattendrag tvärs över en åker kan innebära svårigheter att bruka jorden. Med dagens stora jordbruksmaskiner kan det bli många vändningar om åkern begränsas av en mur.

Och nu vill lantbrukare med LRF i spetsen att det ska bli lättare att få dispens från lagen om generellt biotopskydd.

–  Det är egentligen inget fel på själva lagen, säger Jan-Olof Johansson, regionordförande i LRF Sydost. Det är tillämpningen vi har synpunkter på. De bedömningsgrunder som Jordbruksverket har fastställt är inte bra. Vi vill att länsstyrelserna slutar använda dem.

Ny lag

För att bättre möta lantbrukarnas behov av ett rationellt och väl fungerande jordbruk ändrades lagen 2014. Dispens skulle t ex ges om den önskade åtgärden ”behövs för att utveckla eller bibehålla ett aktivt brukande av jordbruksmark”.

Och för att länsstyrelserna enklare ska kunna ta ställning till dispensansökningar utformade Jordbruksverket ett antal kriterier som ska utgöra grund för beslut.

Vill flytta en mur

Enligt lantbrukaren Ingemar Lundquist från Sköldsta utanför Alvesta, ger de här bedömningsgrunderna utrymme för godtycke i tillämpningen.

– Man ska lämna en lönsamhetskalkyl i sin ansökan, säger han,  och det räcker ju med att ändra en tio-öring för att resultatet ska bli nåt helt annat. Och jag tycker inte att frågan om lönsamhet är något som länsstyrelsen har att göra med.

Ingemar Lundquist fick för ett par år sedan avslag på att gräva ner en stenmur i marken. Han ställer nu sin förhoppning till en förnyad ansökan. Och den här gången ska han be att få flytta muren istället.

TV: Se hela inslaget här

Bevara det som finns

Från LRF:s sida vill man se att lantbrukarna själva får bestämma mycket mer ifråga om hinder på sina marker.

– De vet själva bäst vad som är rätt att göra, säger Jan-Olof Johansson, regionordförande i LRF Sydost.

Ingunn Tryggvadotter är den som handlägger dispensansökningar på länsstyrelsen i Kronobergs län. På frågan om inte lantbruket kan få bestämma mer självständigt tar hon upp hur det såg ut tidigare.

– Gör man som man vill, då försvinner många biotoper och det är ju det man vill undvika och det var därför lagen kom till. Man såg att det var väldigt mycket som man försvann och nu vill man bevara det som finns kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.