Lär barn om brandsäkerhet – genom teater

Uppdaterad
Publicerad

Hur tar man sig ut ur ett brinnande hus, och vart tar man vägen sen? Nu ska barnen i Färjestaden på Öland få lära sig om brandsäkerhet genom att titta på räddningstjänstens nya teaterföreställning.

Det är förskolebarn och barn i årskurs två på mellersta Öland som i höst får gå på teater. Under föreställningen kommer barnen bland annat att få lära sig hur de ska ta sig ut ur ett brinnande hus, vart de ska ringa för att larma och att det är viktigt även för familjer att de på förhand har bestämt en uppsamlingsplats, så att alla vet vart de ska ta vägen om det skulle börja brinna.

Farlig mobilladdare

Föreställningen bygger på de två karaktärerna Lågan och Flamman som under föreställningen kommer att spela upp ett antal situationer som kan utspela sig i en familjs vardag. Till exempel hur farlig en mobiltelefonladdare kan vara eller vad som kan hända med vanliga värmeljus.

Hoppas nå ut till barnen

De kommer även att få lära sig hur man gör för att släcka när det har tagit eld i kläderna på en människa.

– Tanken är att nå ut till barnen på ett helt nytt sätt, ett annat budskap blir det ju när de får se teatern med egna ögon istället för att vi bara står och pratar, säger brandmannen Camilla Andersson vars rollkaraktär i pjäsen heter Flamman.

Turné bland skolorna

Manus och dekor har de gjort själva och de kommer att ta med sig föreställningen ut till skolorna till skillnad mot tidigare då skolorna fick komma till brandstationen. Som turnébuss kommer de att använda en stor brandbil. Tanken är också att de ska ha en dialog med barnen under och efter föreställningen.

– De kommer att få vara med under hela föreställningen och vi kommer att fråga dem om saker och efteråt så får de följa med ut till brandbilen och sitta och klättra i den, säger brandmannen Cina Nilsson som spelar Lågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.