Augustprisvinnaren Johannes Anyuru hyllade gymnasieläraren Paul Johansson i sitt tacktal. Foto: Privat /Pontus Lundahl/TT

Lärare från Växjö hyllades av Augustprisvinnaren

Uppdaterad
Publicerad

Under sitt tacktal hyllade Augustprisvinnaren Johannes Anyuru sin gymnasielärare Paul Johansson som han hade som lärare på Katedralskolan i Växjö för 20 år sedan.

– Det var vackert av honom, säger Paul Johansson till SVT Nyheter Småland.

”Såg mig och lyfte fram mig”

När Johannes Anyuru gick upp för att hålla tal efter att ha vunnit Augustpriset i kategorin Årets skönlitterära bok, tackade han inte bara sin familj.

Anyuru vann Augustpriset

– Jag hade en lärare, Paul Johansson från Katedralskolan i Växjö som såg mig och lyfte fram mig. Det är 20 år sedan jag gick där, men jag minns honom fortfarande, sa Johannes Anyuru i talet.

”En mästare redan då”

Johannes Anyuru kom till Växjö som åttaåring och gick i stort sett hela sin skolgång i Växjö. I gymnasiet hamnade han på naturprogrammet och fick då Paul Johansson som lärare.

– Två år efter att han slutat på skolan kom han till mig med ett manus som han ville att jag skulle läsa, jag är ju van att läsa många av elevernas dikter. När jag fick detta i min hand så upptäckte jag att det var en modern klassiker som jag höll i min hand, säger Paul Johansson.

Han ringde upp Johannes Anyuru och sa att han måste skicka in detta till ett bokförlag. Så blev det och diktsamlingen ”Det är bara gudarna som är nya” gavs sedan ut.

– Ett halvår senare kunde man läsa om honom överallt. Han var en ung och modern författare, en mästare redan då, säger en stolt lärare.

”Samma klass som Pär Lagerkvist”

Det låter inte som om du är så förvånad att han vann Augustpriset?

– Nej, det var välförtjänt. Dessutom är han en av de unga som samtidigt vågar vara profet.

Hur känns det att ha varit hans lärare?

– Pär Lagerkvist som också gick skola i Växjö, hans svenskalärare gav honom ett relativt lågt betyg. Undrar hur han kände sig. Nu när Johannes är i samma klass så har ödet prövat mig drygt 100 år senare och jag höll måttet. Så känns det, säger Paul Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anyuru vann Augustpriset

Mer i ämnet