Lärarutbildningen får kritik: praktiken kallas ”lotteri”

Uppdaterad
Publicerad

Många lärarstudenter är missnöjda med sin praktik och menar att universiteten slarvar med samordning och kommunikation.

– Vi fick sen information och kunde inte ha kommunikation med vår handledare innan vi kom till skolan och handledaren kunde inte planera praktiken, säger Hanna Josefsson, en av studenterna som säger till SVT Nyheter Småland att VFU:n har brister.

Själv läser hon till gymnasielärare i svenska och svenska som andra språk. Och hon är inte ensam om att rikta kritik mot sin utbildning. SVT Nyheter Småland har varit i kontakt med flera lärarstudenter som tycker att VFU:n har samordnats dåligt på Linnéuniversitetet och att informationen från universitetet till skolorna har brustit.

Lärarpraktiken kritiseras

Fler missnöjda

Den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, är praktik som ska rusta studenter med kunskap från verkligheten i klassrummet. Men det är inte bara Hanna Josefsson som drabbats. En enkätundersökning som intresseföreningen LR Stud på Linneuniversitetet gjorde för två år sedan visar att 16 % av lärarstudenterna är missnöjda med sin praktik. Utvärderingar från andra universitet visar på liknande brister i hur VFUn fungerat. Det har i sin tur gjort att regeringen gett Universitetskanslerämbetet uppdraget att undersöka hur praktikens upplägg, innehåll och handledning ska bli bättre. I november ska den utredningen vara klar.

Kallas ”lotteri”

Även i tidningen Skolvärlden, som ges ut av Lärarnas Riksförbund, har det framförts kritik där VFU:n kallats ”ett lotteriet”. Men Mats Nordänger, chef för kansliet för lärarutbildningen på Linneuniversitetet, håller inte med.

– Det är klart att det finns studenter som inte är nöjda med hur VFU:n fungerar och att de inte får den praktik de vill ha. Men att säga att det är ett lotteri är helt fel för vi har ett system för hur vi fördelar platserna, säger Mats Nordänger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarpraktiken kritiseras

Mer i ämnet