Här finns utbildade handledare – men inga studenter

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan har vi berättat om lärarstudenternas missnöje med det låga antalet utbildade handledare ute i skolorna. Men i Tingsryds kommun finns det gott om lärare med handledarutbildning. Problemet är bara att få studenter söker sig dit.

På Dackeskolan i Tingsryd jobbar Peter Eriksson. De senaste tre åren har han inte haft en enda lärarpraktikant, trots att han har gått handledarutbildningen.

– Man har ju gått utbildningen för att man vill ha studenter hit, det känns lite synd att inte ha haft någon här på tre år, säger Peter Eriksson.

Lärarpraktiken kritiseras

Av alla lärare som handleder lärarstudenter är det 75 procent som saknar handledarutbildning. Men i Tingsryds kommun är det tvärtom, här har cirka 80 procent en handledarutbildning.

– Men lärarstudenterna söker sig inte till oss. Det kan bero på närheten, att lärarstudenterna i Växjö väljer sin vfu-plats i Växjö hellre än att åka till Tingsryd, säger Lena Willman utvecklingsledare Tingsryds kommun.

Lena Willman tycker att Linnéuniversitetet borde göra något åt situationen.

– Linnéuniversitetet borde styra detta mer, uppmana studenterna att söka till platser där det finns vfu-handlare så att man får en god kvalité på sin praktik, säger Lena Willman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarpraktiken kritiseras

Mer i ämnet