Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolinspektionen har beslutat att Thoren Business School i Växjö måste lägga ner redan efter sommaren. Skolan hade planerat att ha öppet ytterligare ett år. Foto: William Frykfeldt/SVT

Skolinspektionen återkallar tillståndet för Thoren Business School Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Tillståndet dras tillbaka på grund av att det under lång tid förekommit allvarliga brister i utbildningen, skriver Skolinspektionen i ett pressmeddelande.

Beslutet innebär att Thorengruppen AB inte får driva Thoren Business School Växjö vidare.

Redan i februari 2023 riktade Skolinspektionen skarp kritik mot skolan för att elever inte hade fått den undervisningstid de har rätt till. Nu visar det sig att eleverna fått för lite undervisningstid även det här läsåret, och att det gäller kurser på samtliga program.

SVT granskar friskolor

Allvarliga brister i särskilt stöd och missad undervisning

– Framförallt finns brister i undervisningen och att eleverna inte får den undervisningstid som de har rätt till. Det finns även brister i att ge stöd till elever som behöver det, säger Joakim Blomberg, enhetschef på Skolinspektionen.

– Det handlar dels om att bristerna har upprepats men också allvarligheten i dem.

Thorengruppen har tidigare meddelat att de kommer att lägga ner verksamheten i Växjö nästa år. Anledningen är enligt skolan för få sökande.

Men enligt Skolinspektionen måste skolan nu istället stängas senast den 31 juli i år. Det skulle i så fall göra det omöjligt att driva skolan ytterligare ett år.

Ett hundratal elever berörs

Under det gångna läsåret har skolan haft 172 elever. När beskedet om nedläggning kom från koncernen i förra veckan uppgav koncernen att skolan skulle drivas vidare under ytterligare ett år innan stängning och att de som nu gått ut årskurs två skulle få gå kvar sitt sista år. Men så ser det alltså inte ut att bli.

Skolinspektionen skriver i sitt beslut skolans brister är så allvarliga att de väger tyngre än de negativa konsekvenser som stängningen innebär för eleverna.

Skolan har möjlighet att överklaga Skolinspektionens beslut inom tre veckor.

Thorengruppens vd, Ester Alavei, skriver i ett mejl till SVT att koncernen beklagar att stängningen av skolan påskyndas av Skolinspektionens beslut och att ”en mer ordnad avveckling per juni 2025 hade varit det bästa alternativet för många elever och för personalen.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Redan tidigare i månaden beslutade Thorengruppen att Thoren Business School i Växjö skulle stängas. Detta efter att man fått för få sökande. Se klippet här från den 11 juni. Foto: Keith Foster

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar friskolor

Mer i ämnet