Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nils Pihlsgård, tillförordnad rektor Thoren Business school i Växjö Foto: SVT

Rekordlågt intresse för gymnasieskolan Thoren Business school i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att börja på kritiserade Thoren Business School i Växjö i höst har varit rekordlågt. Bara hälften av platserna i årskurs ett var fulla inför terminsstarten.

Under våren kunde SVT avslöja att Skolinspektionen hittat återkommande brister på flera av Thorengruppens gymnasieskolor – samtidigt som koncernen tagit ut stora vinster.   

Thoren Business School i Växjö är en av de skolor som fick skarp kritik. I en intervju som gjordes i samband med granskningen sa skolans tillförordnade rektor, Nils Pihlsgård, att en av förklaringarna till skolans problem varit att få elever sökt sig dit och att de som kommit in inte varit tillräckligt motiverade.

Växjö

Lägsta söktrycket någonsin

Inför höstterminen, som nyss startat, har skolan det lägsta söktrycket sedan den startade hösten 2020. Skolan har till och med tagit bort samhällsprogrammet på grund av att det var för få sökande.

Fördjupas inte problematiken med lågt motiverade elever när det är så få som söker sig till skolan i första hand?

– Det kan det göra, men jag känner att vi har väldigt goda förutsättningar att jobba med de eleverna, säger Nils Pihlsgård och pekar bland annat på att skolan nu anställt en specialpedagog på heltid och en studie- och yrkesvägledare.

Ser ingen risk att skolan stängs

Thoren i Växjö väntar just nu på besked från Skolinspektionen kring om de gjort tillräckligt för att komma till rätta med bristerna eller om de, som skolan i Solna, får sitt tillstånd indraget.

I Malmö bestämde sig Thorengruppen nyligen för att stänga hela skolan, trots att det bara var ett av programmen som miste sitt tillstånd. Men Nils Pihlsgård ser det som osannolikt att samma sak händer i Växjö.

– I Malmö hade man väldigt få elever kvar när en av utbildningarna fick stänga, och då är det svårt att få det att gå runt ekonomiskt. Skulle de stänga en av våra utbildningar här så har vi fortfarande en betydligt större skola kvar än vad Malmö hade.

I klippet ovan hör du Nils Pihlsgård tillförordnad rektor, berätta mer om hur skolan möter det minskade intresset från eleverna.

Förstahandssökande Thoren Business School Växjö

Antal förstahandssökande/Totalt antal platser

2020/2021: 51/100

2021/2022: 57/132

2022/2023: 54/132

2023/2024: 19/99

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet