Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Thorengruppens vd om beslutet. Foto: SVT

Skolinspektionen återkallar tillstånd för två av Thorengruppens skolor

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen återkallar tillståndet för Thoren Business School Solna och för el- & energiprogrammet på Thoren Innovation School Malmö. Även Thoren Business School i Stockholm får hård kritik och hot om vite.

Besluten innebär att Thorengruppen AB inte får driva friskolan i Solna och att Thoren Innovation School AB inte får driva el- och energiprogrammet i Malmö efter 31 juli.

Skolinspektionens beslut att dra in tillståndet för Thoren Business School Solna beror på brister i undervisningen när det gäller matematik bland annat. Många elever får underkänt i ämnet och lärare uppger att de efterlyst mer resurser sedan länge, men att rektorn vill att lärarna i stället ”ser över bedömningarna”.

Skolan får även kritik för brister när det gäller särskilt stöd. Brister gällande undervisningstiden som upptäcktes förra året är däremot åtgärdade.

Skolinspektionen motiverar samtidigt återkallandet med att brister återkommande har konstaterats både på Thoren Business School i Solna och på andra skolor i Thorengruppen. De skriver också att Thorengruppen ”över tid visat en bristande förmåga eller vilja att följa gällande regler”.

Stora brister

Vad gäller det återkallade tillståndet för el- och energiprogrammet på friskolan i Malmö beror det på omfattande brister när det gäller praktiken bland annat. Skolinspektionen väntar därför inte in utredningen för hela skolans verksamhet.

Thoren Business School i Stockholm har gett eleverna för lite undervisningstid på samtliga program och i olika kurser. När undervisningstiden kontrollräknades framkom att eleverna gått miste om mellan 70 och 254 timmar bara under årskurs tre.

Bristerna var så omfattande att myndigheten bedömer att inte heller ettorna och tvåorna kommer kunna ta igen dem innan de tar studenten.

Också när det gäller den praktik som ingår i skolans koncept var bristerna stora.

Senast den 3 november ska skolan ha åtgärdat bristerna, annars får den betala 1 miljon kronor i vite.

”Går för drastiskt fram”

Skolinspektionen uppmanar alla elever och föräldrar att prata med sin hemkommun om vilken gymnasieutbildning de ska få i höst. Thorengruppens vd Ola Rönnqvist uppger dock för SVT att koncernen kommer överklaga beslutet:

– Vi håller med om att det finns brister som ska åtgärdas, men att man går för drastiskt fram när man återkallar tillståndet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.