Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: JESSICA GOW / TT

Bara fyra förstasökande till kritiserade Thoren-gymnasiet i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Kritiserade gymnasieskolan Thoren Business School i Växjö har bara en förstahandssökande till varje program inför hösten. Det visar siffror från Växjö kommun som SVT tagit del av.

Det var under början av 2023 som Skolinspektionen kom med omfattande kritik mot Thoren Business School i Växjö. Brister som skolan säger att de nu åtgärdat, men som Skolinspektionen ännu inte har fattat beslut kring.

Efter den första omgången i gymnasievalet i Växjö kommun, visar det sig nu att antalet elever som har sökt Thoren Business School är rekordlågt.

SVT granskar friskolor

Totalt fyra niondeklassare har skolan som sitt förstahandsval inför hösten 2024. En per program. Förra året var intresset också rekordlågt, men då hade skolan ändå 19 förstahandssökande.

Rektorn: Huvudmannen har lovat att skolan ska få vara kvar

Johannes Ankarbranth är tillförordnad rektor på skolan sedan tre veckor. Han bekräftar det låga söktrycket, men säger att huvudmannen, Thorengruppen, har lovat att skolan ska finnas kvar, förutsatt att Skolinspektionen godkänner de åtgärder som skolan vidtagit.

Skulle det kunna bli så att ni startar klasser med tio elever per program?

– Ja, varför inte?

Jag tänker att det är svårt att få ekonomi i det?

– Men då får man anpassa kostymen efter det elevunderlaget, säger Johannes Ankarbranth.

Menar att Skolinspektionens kritik har skapat osäkerhet

Han tror att det låga söktrycket kan bero på att elever och yrkesvägledare fått intrycket att Skolinspektionens kritik innebär att den inte längre ska finnas kvar. Att ärendet ännu inte är avgjort har också lett till att det varit svårt att rekrytera personal.

– Vi kommer nu att utöka vår marknadsföring under omvalsperioden, säger Johannes Ankarbranth.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När SVT granskade Thorens gymnasieskola i Växjö 2023 hörde ledningen av sig mitt under intervjun, och reportrarna blev utkastade från skolan. Foto: Diba Dehnad/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar friskolor

Mer i ämnet