Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johannes Ankarbranth, tf rektor, säger att beslutet att lägga ner Thoren Business School i Växjö är tråkigt. Foto: Keith Foster

Thoren Business School i Växjö läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Den kritiserade gymnasieskolan Thoren Business School i Växjö stänger. Anledningen är för få sökande.

Skolan har bara fyra förstahandssökande inför hösten, något som SVT Småland rapporterade om i mars.

Huvudmannen för Thorengruppen har utvärderat skolan och ser att det heller inte på sikt ser ut att bli ett tillräckligt stort elevunderlag för att hålla en god kvalitet och därför avvecklas skolan.

SVT granskar friskolor

– Det är så klart tråkigt att man tar det här beslutet men har de gjort den här utvärderingen så är det så, säger Johannes Ankarbranth tillförordnad rektor på skolan.

Besked på tisdagen

2023 kom Skolinspektionen med omfattande kritik mot Thoren Business School i Växjö. Brister som skolan säger att de nu åtgärdat, men som Skolinspektionen ännu inte har fattat beslut kring.

Skolinspektionen har också en pågående ägarprövning av de nya ägarna som tog över miljardkoncernen för tre veckor sedan.

Vd Ester Alavei skriver till SVT att skolan haft för få sökande för att upprätthålla stabilitet och hög kvalitet, men hon svarar inte på frågan om ekonomin eller Skolinspektionens pågående granskning har betydelse för nedläggningsbeslutet.

Personal, elever och vårdnadshavare fick informationen om nedläggningen på tisdagen. Ett föräldramöte ska hållas nu på torsdag.

Totalt går det idag 172 elever på skolan. Av dem är det 35 förstaårselever som berörs av att skolan stängs och som kommer att behöva byta skola, de övriga kommer hinna ta studenten.

Här är tre exempel på Skolinspektionens kritik mot Thorengruppen (klippet spelades in innan beskedet om att skolan i Växjö läggs ner).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingen undervisning onsdag-fredag under en månad och slime i klassrummet istället för kemi – här är tre exempel på Skolinspektionens kritik mot Thorengruppen. Foto: Diba Dehnad/Clara Zahui/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar friskolor

Mer i ämnet