Lars Norén har skrivit ett hundratal pjäser genom åren. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Lars Norén prisas till Pär Lagerkvists minne

Uppdaterad
Publicerad

Dramatikern och författaren Lars Norén tilldelas 2017 års litteraturpris till Pär Lagerkvists minne. Priset delas ut i samband med Kronobergs bokmässa den 25 november.

För sjätte året delas Växjö kommuns litteraturpris ut till Pär Lagerkvists minne. I år går priset till dramatikern och författaren Lars Norén.

Lars Norén räknas bland de mest spelade samtida dramatikerna i Europa. Hans tungsint dramatiska verk ses även internationellt som en sinnebild för svenskt svårmod, i August Strindbergs och Ingmar Bergmans anda.

– För mig är Pär Lagerkvists författarskap som en djup osäkerhet som väver trygghet, hemkomst, säger Lars Norén i ett pressmeddelande.

”Författare med bredd och djup”

Eva Johansson (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande på Växjö kommun, vill lyfta fram Noréns mångsidighet.

– Lars Norén är en författare med bredd och djup, en vital röst inom den svenska dramatiken och en mycket värdig mottagare av årets pris till Pär Lagerkvists minne.

Priset delas ut i samband med Kronobergs bokmässa den 25 november.

Lars Norén har tidigare tilldelats bland annat Selma Lagerlöfs litteraturpris, Stockholm stads hederspris och Ferlinpriset.

Syftet med priset är att belöna ett framstående författarskap i Pär Lagerkvists anda. Prissumman är på 100 000 kronor och en specialdesignad glasskulptur av konstnären Magnus Gustavsson delas ut vartannat år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.