Foto: Linnéunniversitetet

Ledarskapsforskare: ”Våga ställ de känsliga frågorna”

Uppdaterad
Publicerad

Magnus Forslund undervisar i ledarskap och organisation vid Linnéuniversitetet och han känner igen bilden att Östers IF herrlag har haft en kräftgång sedan i maj och att de inte har hämtat upp sig från den.

– Klubben måste se ordentligt på strukturen kring laget. Hur är de med de mänskliga resurserna, har de rätt personer på rätt plats?

Magnus Forslund är universitetslektor på Linnéuniversitetet och inriktad på företagsekonomi och undervisar om ledarskap, organisering och entreprenörskap och han har svårt att peka på något exakt varför Östers IF:s herrlag har tappat från allsvenskan ner till division ett på bara ett år, men tror att mycket handlar om mentaliteten hos både spelare och ledare.

Östers kval

– De har svårt att hantera motgångar och de har inte lyckats hitta energin och kraften igen.

Flera motgångar sätter sina spår

Han skyller inte på någon enskild ledare.

– Spelarna har haft mycket bakom sig och Björknesjö kanske inte haft möjligheterna att arbeta om dem, det är svårt för mig att säga som inte är insatt i detalj i laget och ekonomin. Laget är inte detsamma sedan de föll ur allsvenskan.

Det här höll Roberth Björknesjö med om som tidigare i veckan sa till Smålandsnytt att spelarna har mycket negativt i sin ryggsäck från när de åkte ur allsvenskan för ett år sedan och att det har varit svårt att vända den motgången.

Våga ställa jobbiga frågor

I herrlaget så måste ledarna och klubbchefen kunna ställa vissa krav på spelarna.

– Det är som vilken arbetsplats som helst. Det finns mål som folk runtomkring en vill att man ska uppfylla och det är viktigt att ta reda på varför folk i föreningen inte presterar så bra som förväntat. Klubbchefen måste kunna ställa krav och våga ställa de jobbiga frågorna till spelarna.

När laget möter många motgångar och även har otur så påverkas gruppdynamiken.

– De kan hjälpa att ta in kompetens utifrån för att kunna komma ur kräftgången. Jag vet inte om de gjort det men man kan tillexempel kalla in mentala coacher. Det är viktigt att arbeta med hela gruppen, men ibland räcker det ändå inte.

Viktigt att hitta glädjen igen

Magnus Forslund tror nu att det är viktigt för att nå framgång i framtiden att öppna alla dörrar och ta in synpunkter runt omkring, även från fans.

– Det är viktigt med stöd från olika håll och att alla är med och kämpar. Östers IF måste hitta balansen mellan att ha roligt och våga göra upp en ny utvecklingsplan för att nå en långsiktig strategi, säger Magnus Forslund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östers kval

Mer i ämnet