Västervikspolitikern, liberalen Sverker Thorén, riktar kritik mot ordförande Jan Björklund. Foto: Liberalerna Kalmar län/TT

Liberal i Västervik riktar kritik mot partiledningen efter EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna klarade med nöd och näppe att behålla ett mandat i valet till EU-parlamentet. Något som Sverker Thorén (L) i Västervik beskyller sin partiledning för. Han menar att Sverige numera är mycket EU-positivt och därför borde Liberalerna – som är ett EU-positivt parti – fått fler röster.

Sverker Thorén bor i Västervik och representerar Liberalerna i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Han konstaterar att Liberalerna gjorde sitt sämsta EU-val någonsin. De fick preliminärt 4,15 procent av rösterna i Sverige.

Och tilläggas kan att partiet i opinionsmätningarna kämpar runt riksdagsspärren.

EU-valet 2019

– Det stora felet som har försvårat vårt valarbete var hur man behandlade Cecilia Wikström. Det var ett stort misstag att lyfta bort henne från listan , säger sverker Thorén (L).

– Den händelsen gjorde att en av de mest inflytelserika  liberalen var borta från EU-debatten före valet och det fick negativa konsekvenser för Liberaler även på det lokala planet.

Partiledarfrågan

Sverker Thorén är också kritisk mot att Jan Björklund strax före valet berättade att han skulle avgå.

– Det har gjort att vårt budskap inte nått fram och att fokus hamnat på partiledarfrågan istället.

På Liberalernas landsmöte den 28 juni kommer en ny partiledare att väljas och då hoppas Sverker Thorén på att det finns en vilja att utåt sett bredda vilka frågor som är viktiga för partiet.

– Vi är mer än ett parti som bara pratar kärnkraft och skola. Det handlar ju om sociala frågor och mjuka värden också. Framför allt måste partiet bli relevant för hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet