Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Årets val var ingen höjdare för liberaler i Kronoberg och Kalmar. Partiet tappade makten i flera kommuner. ”Det visar hur sårbart det är att vara liten”, säger Liberalernas gruppledare Bo Bergsjö. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Christine Olsson / TT

Liberalerna har tappat allt styre i Kronobergs län

Uppdaterad
Publicerad

Efter årets val har Liberalerna förlorat stort i Kronobergs län. Inför valet 2022 var partiet med och styrde i Växjö och Ljungby, men nu kommer de inte med i ett enda styre i Kronobergs län.

I Kalmar län styrde partiet tidigare i Nybro, Mönsterås och Torsås. Men efter årets val behåller partiet bara Mönsterås och styr i stället även i Västervik.

– Det är väldigt tråkigt, det visar hur sårbart det är att vara liten, säger Liberalernas gruppledare i Kronoberg Bo Bergsjö.

Valet 2022 Småland

Satsar på att komma tillbaka nästa val

Bo Bergsjö förklarar att partiet fokuserar mycket på att få tillbaka makten i fler kommuner i kommande val.

– Kommunerna bygger på människorna som bor där ute, då måste vi ha lokala representanter där, säger han.

Enligt statsvetaren Erik Wångmar är ett av Liberalernas största problem i Småland att de har svårt att hitta lokala politiker, men också att de politiker som suttit vid makten varit osynliga.

Fotnot: Liberalerna ingick även i kommunstyret i Älmhult efter valet 2018, men hoppade av det samarbetet i oktober 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet