Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I krogshowen tas publiken med på den 30-åriga resan. Lifvens blandar irländsk, amerikansk och svensk folkmusik och bakar ner det till egna tolkningar. Se mer i videon. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Lifvens firar 30 år med krogshow i Hultsfred

Publicerad

Hultsfredsbandet Lifvens firar 30 år. De börjar firandet med krogshow på Hotel Hulingen i Hultsfred och tre slutsålda föreställningar.

– Vi är ett band som sprider glädje och vi gör spelningarna tillsammans med publiken, säger Kenneth ”Kenna” Rosén.

I krogshowen tas publiken med på den 30-åriga resan. Lifvens blandar irländsk, amerikansk och svensk folkmusik och bakar ner det till egna tolkningar.

I instrumenteringen som är en mix av bland annat mandolin, fiol och dragspel rycks publiken med. Bandet lyckas för det mesta locka till sig fulla hus.

– Vi hade vår första riktiga spelning på Forum i Oskarshamn 1993. Arrangören behövde ett namn för en affisch. I och med att vi sjöng om den ”Robin Hood liknande” kyrktjuven (Samuel Johan Lif, Lönnerberga), blev det Lifvens vänner. Det förkortades senare till Lifvens, säger Kenneth Rosén.

Vad minns ni från de här 30 åren?

– Det är mycket. Ett minne är att vi gjorde fem spelningar på en dag. Vi började vid klockan tio på förmiddagen i Hultsfred och spelade sen i nån liten by. Vi var på en ö och spelade för tolv personer där man fick betala mer per person än på en Rod Stewart-konsert som var aktuell. Sen avslutade vi på ett trettioårskalas i Vimmerby. En heldag helt enkelt, säger Ulf Nilsson, som sjunger och spelar fiol.

Mjölkbilen

Bandets svenska tolkning av countryklassikern Country roads, ”Mjölkbilen”, har med tiden blivit en klassiker och lite av ett flaggskepp för gruppen.

– Det var en låt som vi tänkte ta bort och lägga ner för femton år sedan. Men det var bra att vi inte gjorde det, säger Kenneth Rosén.

Lifvens nådde senare nivån Platina med ”Mjölkbilen” efter att den strömmats åtta miljoner gånger på Spotify.

Lifvens består i dag av medlemmarna Kenneth Rosén, Patric Engqvist, Ulf Nilsson, Anders Nilsson, Tommy Eklund, Bert Olausson och Tony Frost.

Hur länge tänker ni fortsätta att spela?

– Så länge vi har roligt och publiken kommer. Vi gör på sätt och vis spelningarna ihop med just publiken, säger Kenneth Rosén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hultsfred

Mer i ämnet