Lilian Magnusson i Kosta blir 103 i sommar. Sin vardag klarar hon på egen hand, men sonen Lars-Gösta som är 85 bor granne med henne och tittar in hos henne varje dag. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Pigga Lilian, 102 år, fixar allt själv

Uppdaterad
Publicerad

”Jag hade nog aldrig trott att jag skulle bli så här gammal”, säger Lilian Magnusson i Kosta.

Vi träffar henne i den röda tegelvillan som hon bor i och sköter själv. Hon knyter förklädet runt midjan och sätter sjalett på sitt huvud.  När hon ska laga mat, vilket hon gör varje dag, ser hon till att vara rätt rustad för köksarbete.

Lilian Magnusson fyller 103 i sommar – en imponerande ålder. Men det är inte bara hennes ålder som imponerar, utan hela hennes sätt att leva.

– Jag ser till att ha regelbundna tider, jag går och lägger mig tidigt, och stiger upp rätt tidigt, säger hon.

Gröt med russin och sylt

Frukosten består av kaffe och två smörgåsar.

– En en grov och en fin, säger hon.

Sedan blir det gröt med russin och lingonsylt på förmiddagen och en middag tidig eftermiddag.

Men innan dess har hon bäddat och vädrat sängkläder utomhus. Vilket hon gör varje dag.

– Då får jag ju några steg när jag går fram och tillbaka, säger hon.

”Gymnastik är bra”

Ofta tar hon ett träningspass inomhus också. Hon visar hur hon brukar göra och böjer sig ner och låter fingrarna röra vid golvet.

– Gymnastik är bra, säger Lilian Magnusson.

I dryga 50 år har hon bott i huset som är granne med sin 85-årige son Lars-Gösta Magnusson. De står varandra nära och han brukar titta in till henne en stund varje dag. Men sin vardag, den klarar hon själv.

– Ja, hon lagar all mat själv, säger sonen Lars-Gösta Magnusson.

– På kvällen innan jag går och lägger mig, då äter jag frukt, en banan eller en apelsin, enkelt ska det vara. säger Lilian Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.