Foto: SVT

Linda hjälper ensamkommande – en kamp mot klockan

Uppdaterad
Publicerad

På söndag går tiden ut för asylsökande ensamkommande ungdomar att ansöka om uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen. Ungdomar som inte uppfyller kraven på grund av att deras ankomst inte registrerades i tid kämpar nu mot klockan för att kunna omfattas av den nya lagen. Linda från Nybro är en av de frivilliga som hjälper ungdomarna.

Amin kom till Sverige den 24 november 2015. På kvällen kördes han till en stor sporthall någonstans i Malmö och ombads att skriva sitt namn på en namnlista.

Tre dagar senare bestämde han sig för att slippa kaoset i Malmö och tog tåget mot Norrköping – ett beslut som kan kosta honom en ny chans att få stanna i Sverige. Ett av kraven för att omfattas av den nya gymnasielagen är nämligen att ha sökt asyl i Sverige senast den 24 november. I Amins asylansökan står det 27 november 2015.

Nybro

Det är tre dagar efter att han kom till Sverige. Tre dagar för sent för att omfattas av den nya gymnasielagen.

– Det var kaotiskt i Malmö på den tiden och man prioriterade boendesituationen. Det har gjort att många registrerades dagar senare vilket drabbar personer som Amin idag, säger Linda Wåhlin, egenföretagare i Nybro som hjälper Amin med hans ansökan.

”Riktigt detektivarbete”

Namnlistorna som upprättades i den där sporthallen i Malmö är idag borta och nu pågår ett riktigt detektivarbete för att hitta något slags bevisning som kan styrka Amins ankomstdatum till Sverige.

– Jag tillsammans med andra frivilliga söker på Facebook, sociala medier efter personer som kan intyga att de sett Amin just den dagen i Malmö. Vi ringer samtal till socialtjänsten, letar upp socialarbetare och frivilliga organisationer som jobbade på den tiden. Nu är det en desperat kamp mot klockan, säger Linda Wåhlin.

Gammalt kort kan bli avgörande

Linda Wåhlin hjälper också Ahmed som inte uppfyller kravet på att ha väntat i mer än 15 månader på att få ett beslut. Han väntade i 14 månader och 27 dagar. Tre dagar för lite.

– Ahmed placerades på en skola som fungerade som tillfälligt boende och registrerades hos socialtjänsten först två veckor efter att han kom till Sverige. Han har fått tre avslag och den nya gymnasielagen är hans enda chans att få uppehållstillstånd i nuläget, säger Linda Wåhlin.

Här pågår också ett intensivt arbete med att försöka hitta personal på det tillfälliga boendet som kan intyga att Ahmed kom till Sverige ett par veckor tidigare än vad som står på asylansökan.

– Och under torsdagen fick vi kontakt med en kvinna som jobbade på boendet och kan eventuellt hjälpa oss. Den kontakt fick vi via en kompis som hade tagit kort på henne då och hittade henne på facebook. Få se vad det kan ge, säger Linda Wåhlin.

Oklart hur många drabbade

Omkring 1000 ensamkommande barn i veckan registrerades i månadskiftet november/december år 2015, enligt Migrationsverket. Det finns ingen exakt siffra på hur många som registrerade sin asylansökan i efterhand.

Ahmed och Amin är två exempel på ensamkommande ungdomar i Nybro som kämpar mot klockan. 

Söndagen den 30 september går tiden ut.

Den nya gymnasielagen

För att få uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen ska följande villkor vara uppfyllda:

  • Du ansökte om asyl första gången den 24 november 2015 eller tidigare. Alternativt att du kom till Sverige innan den 24 november 2015 och uppgav för kommunen som du kom till att du ville söka asyl, men fick asylansökan registrerad hos Migrationsverket först efter den 24 november 2015. Läs nyheten Fler ungdomar kan omfattas av nya gymnasielagen
  • Du registrerades som ensamkommande barn vid ansökan och blev anvisad till en kommun som skulle ordna ditt boende.
  • När du fick beslutet om utvisning var du 18 år eller äldre.
  • Du fick vänta mer än 15 månader på att få ett beslut.
  • Du fick ditt beslut om utvisning den 20 juli 2016 eller senare.
  • Du studerar, eller har studerat och har för avsikt att studera på gymnasienivå i Sverige.
  • Du ska befinna dig i Sverige när du ansöker.

Migrationsverket kommer också att kontrollera om du har begått något brott eller om det finns något som pekar på att du skulle kunna utgöra en säkerhetsrisk.

Du som fortfarande väntar på ett beslut om din asylansökan kan också omfattas om du får ett avslag på din ansökan och uppfyller alla villkor.

Källa: Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet