Jonas Karlsson, uthyrningsansvarig på Faroy AB Foto: SVT/Privat

Värden: ”Linden är ett hotell”

Publicerad

Bolaget Faroy AB anser att hyran på 5500 kronor är skälig eftersom Linden är ett hotell. Men hotellet saknar egen reception och har inga andra gäster utöver de som hyr på långtidskontrakt.

Faroy AB drev tidigare ett asylboende i fastigheten i Emmaboda, och det är också de som nu hyr ut rummen för 5500 kronor i månaden.

Utöver Linden drev bolaget även flera andra asylboenden på gamla hotell i Kalmar och Kronobergs län, bland annat Hotell Amigo och stora Hotellet i Nybro.

2000 kronor mer än studentkorridor

Jonas Karlsson, uthyrningsansvarig på bolaget, säger att uthyrningen av rum i Linden är en tillfällig lösning som man tog till efter att Migrationsverket hastigt sa upp flera av sina avtal med bolaget i våras.

– Vi ville hitta en lösning där vi både kan lösa vårt eget problem och lösa det för dem som inte har något boende, säger han.

Under tiden som Linden var ett asylboende fick Faroy betalt 200 kronor per plats och dag av Migrationsverket. Med dagens hyresnivå för korridorsrummen får man in 180 kronor per dag och person.

LÄS MER: Asylboendet stängde – nu hyrs rummen ut till rekordhyror

Ett rum i korridorsboende som förmedlas till studenter på Linnéuniversitetet kostar mellan 2400 och 3300 kronor enligt uppgift från Linnéstudenternas bostadsförmedling. På Linden betalar de som bor i rummen drygt 2000 kronor mer – och en kvadratmeterhyra som är mer än dubbelt så hög som i en nyproducerad lägenhet.

”Vi ser det som ett hotellrum”

Hur motiverar ni att de här rummen kostar så pass mycket?

– Dels är det utbud och efterfrågan som styr, och vi ser det som ett hotellrum som vi hade kunnat hyra ut dagsvis och veckovis. Då har vi tyckt att det här är en lämplig hyresnivå.

Hotell Linden är ett hotell, menar Jonas Karlsson, trots att det till exempel saknar en egen reception.

– Sedan tidigare är det i hotell Amigo vi har receptionen. När det gäller Linden har vi bemannat periodvis i markplan. Annars har vi mejlkontakt om man har förfrågningar om uthyrningar.

Rummen städas inte

Är det några andra hotellgäster som bor på hotell Linden?

– Alltså, vi betecknar dem som hotellgäster, fast de bor på långtidskontrakt.

Har ni någon personal som jobbar med att städa rummen som det är på hotell?

– Det är uthyrt som korridorsboende, så de som hyr rummen har ett stort ansvar. Vi har personal som sköter trappstädning och tittar till köket. Vi städar inte i deras rum, utan de ansvarar de för själva.

”Öppna för dialog”

Bolaget håller som bäst på att planera vad de ska göra med alla sina gamla hotell som nu tömts på asylsökande. Jonas Karlsson poängterar att uthyrningen av rummen i Linden är en tillfällig lösning.

– I situationen som är nu så tycker jag det är en rimlig hyra, men är det någon diskussion så är vi öppna för en dialog om vi har gjort några felaktigheter givetvis, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.