Wali Mohammed Ali och Zaki Mardelli från Aleppo i Syrien bor i varsitt korridorsrum på hotell Linden i Emmaboda. Foto: Kaisa Andersson/SVT

Asylboendet stängde – nu hyrs rummen ut till rekordhyror

Uppdaterad
Publicerad

När Migrationsverket la ner asylboendet Linden i Emmaboda började ägarna hyra ut rummen till nyanlända i stället. Hyran: 5500 kronor för 15 kvadratmeter med delat kök.

Under det senaste året har Migrationsverket stängt ett stort antal asylboenden. I mars var det Hotell Lindens tur att tömmas.

Men bara någon månad senare var det gamla hotellet i Emmaboda åter fullt av personer från Syrien och andra länder. Den här gången nyanlända, som fått uppehållstillstånd men saknade någonstans att bo.

Behöver fast adress

Många av hyresgästerna på Linden är ensamkommande män som kommer direkt från asylboenden i närområdet. Wali Mohammed Ali, 46 år från Aleppo i Syrien flyttade från asylboendet i Lessebo till ett av korridorsrummen i början på maj.

– Om jag inte kommit hit och fått en egen adress så får jag inte gå på SFI. Jag kan inte bo kvar på Migrationsverkets asylboende. Ja, rummet är litet, men vad kan jag göra, säger Wali Mohammed Ali.

TV: Se hela inslaget här.

Hyran högre än i en nyproducerad lägenhet

För ett rum på cirka 15 kvadratmeter betalar han, och de övriga 20-talet hyresgäster som bor på Linden, 5500 kronor i månaden. Den kvadratmetershyran är ungefär dubbelt så hög som den för en nyproducerad lägenhet, enligt statistik från SCB.

LÄS MER: Värden: ”Linden är ett hotell”

Eftersom Wali inte kunnat börja på SFI än får han inte etableringsersättning från Arbetsförmedlingen. I stället får han klara sig på försörjningsstöd från kommunen. 7500 kronor får han ut i månaden, och 5500 av inkomsten går alltså till hyran.

– Jag vet inte om det är en bra hyra. Men det är inte bara jag, alla har samma hyra här, säger han.

”Var ska jag ta vägen?”

Efter nästan två års väntan på asylboende, där han delade toalett, dusch och kök med sex personer, är han glad att han nu har ett eget boende. Men skillnaden mellan att bo på asylboende och att bo här på Linden är inte särskilt stor, säger han.

– När jag först kom hit blev jag väldigt arg. I Syrien bodde jag väldigt bra, i en stor villa. Det känns svårt, förstås. Men jag bor här nu, var ska jag ta vägen? Jag har inget bättre. Om jag hade haft något bättre skulle jag flytta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.