Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen Sydost och Hotell Linden utifrån Foto: SVT/Pressbild

Hyresgästföreningen: ”Förskräckligt”

Publicerad

Hyresgästföreningen kommer att vidta åtgärder mot vad de menar är en alldeles för hög hyra och orimliga hyresvillkor.

SVT Nyheter Småland visar Hyresgästföreningen det avtal som Wali Mohammed Ali och de andra på Linden skrivit under för sina korridorsrum.

– När det gäller kostnaden sticker det iväg något förskräckligt, jag tror inte att jag sett något så dyrt någon gång. Usla villkor har jag sett, men den här ofantliga hyresnivån har jag inte stött på förut, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen Sydost.

Saknar besittningsskydd

Han har låtit Hyresgästföreningens jurister titta på avtalet och konstaterar att hyresgästerna på Linden dessutom saknar besittningsskydd och snabbt kan kastas ut från sitt boende.

– Man har frånsagt sig alla rättigheter som hyresgäst i det här kontraktet. Sen är de inte förhandlade hyror. Det hade aldrig blivit den nivån om hyran var förhandlad, säger Björn Johansson.

”Blir arg och ledsen”

Han själv reagerar starkt på vad han anser är ett sätt att utnyttja människor i en utsatt situation.

– Jag blir både arg och ledsen. Jag blir arg att man kan göra så mot utsatta människor. Sen blir jag ledsen för deras skull. de kommer och har inget val och så får de hyra ett litet krypin för den kostnaden, säger Björn Johansson.

LÄS MER: Asylboendet stängde – nu hyrs rummen ut till rekordhyror

Hyresvärden Faroys invändning att Linden drivs som ett hotell, som i sin tur motiverar den höga hyresnivån, köper inte Björn Johansson.

– Hovrätten hade ett liknande fall där man påstod att det var ett hotell. Men man kan inte kan räknas som hotell om det inte bedrivs någon hotellverksamhet där. Det ska vara hotellreception och liknande.

Kommer att begära förhandling

Hyresgästföreningen kommer nu att vidta åtgärder när det gäller uthyrningen på Linden.

– Absolut. Juristerna sitter och tittar på det nu och ser vilken väg som är bäst att gå, men agerar det gör vi.

Vad kan ni göra?

– Till att börja med kan man begära en förhandlingsordning och då måste de förhandla hyran. Då blir det svårt för dem att komma upp i den hyresnivån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.