Linnéuniversitetet kan förlora examensrätt i matte

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningen i matematik vid Linnéuniversitetet håller så låg kvalitet att det finns risk att universitetet förlorar sin rätt att utfärda examen i matematik.

En ny utvärdering visar att utbildningen i matematik vid Linnéuniversitetet håller så låg kvalitet att Universitetskanslerämbetet överväger att återkalla universitetets rätt att utfärd examen.

Man har bedömt examensmålen på så väl kandidat- som magister och masternivå i matematik. Samtliga nivåer ansågs ha bristande kvalitet.

Även högskoleutbildningar i andra städer har fått samma dom som Linnéuniversitetet när det gäller matematikutbildningarna. Det är Mälardalens högskola och Örebro universitet.

Medan samma utbildning vid Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Karlstads universitet, Kungliga Tekniska högskolan, Linköpings universitet, Lunds universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet och Uppsala universitet får godkänt.

Kvalitetsarbete

I ett pressmeddelande säger Marcus Nilsson, prefekt vför instutiontionen för matematik på Linnéuniversitet, att det är tråkigt att få det här omndömet. Men enligt Marcus Nilsson har Linnéuniversitetet redan innan utvärderingen påbörjat ett arbete med att höja kvaliteten på de kritiserade områdena.

Bland annat har arbetet med att tydliggöra ansvarsfördelningen mellan handledare och examinator inletts.

Nivån på projekten ses över liksom kraven för att bli godkänd. Projektarbeten har införts i fler kurser för att studenterna ska få mer träning i akademiskt skrivande innan själva examensarbetena påbörjas, säger Marcus Nilsson.

Fakta om matematikutbildningen på Linnéuniversitetet

Matematikutbildningen vid Linnéuniversitetet lockar studenter från många länder, rämst från Ryssland, Ukraina, Kina och Tyskland.

Universitetet samverkar med näringsliv och myndigheter i regionen, vilket möjliggör för studenter att skriva sina examensarbeten i samarbete med företag. 

Studenterna arbetar senare i yrkeslivet som exempelvis matematiker, matematiska statistiker eller kryptologer vid företag och myndigheter både i Sverige och utomlands.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.