Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittskyddsläkaren Christian Romin Blomkvist menar att om skolorna följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan undervisning i lokalerna fungera bedrivas och samtidigt hålla ner smittspridningen. Foto: Clary Kroon/SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Smittskyddets tips inför skolstarten – så slipper man smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

I höst får gymnasieskolor återgå till traditionell undervisning. Smittskyddsläkaren i Kronoberg, Christian Romin Blomkvist, delar med sig av sina tre bästa tips för hur skolorna kan coronaanpassa skolmiljön för att begränsa smittspridning.

Nu till hösten får högskolor, universitet och gymnasieskolor återgå till traditionell undervisning efter en vårtermin som i stora delar bedrivits på distans på grund av coronapandemin.

Att många av eleverna återvänder till skolorna en vanlig höst hade inte inneburit några svårigheter ur smittsynpunkt. Men att undervisning bedrivs i klassrummen, att eleverna delar på toaletterna och att man äter tillsammans i matsalar blir någonting som skolorna måste förhålla sig till för att begränsa smittspridning med anledning av coronapandemin, enligt Region Kronobergs smittskyddsläkare Christian Romin Blomkvist.

– Man bör tänka på att försöka hålla avstånd, stanna hemma om man är sjuk, städa gemensamma ”tagytor” ordentligt och att ha god handhygien. Det är viktigt att försöka sköta de rutinerna. Gör man det tror jag att det kan fungera att gymnasieeleverna återvänder i höst, säger han.

”Har redan socialt umgänge”

Under tisdagens presskonferens besvarade statsepidemiolog Anders Tegnell frågan om han tror att smittspridningen kommer öka i och med att gymnasieskolorna ska öppna upp till hösten och återigen bedriva undervisning i lokalerna.

– Ja, möjligen. Å andra sidan har de här människorna redan träffats mycket när skolorna varit stängda. Vår uppfattning är att de har väldigt stort socialt umgänge redan idag, så någon jättestor skillnad tror vi inte att det blir, sade han då.

I videospelaren delar smittskyddsläkaren Christian Romin Blomkvist med sig av sina bästa tips på hur skolorna kan coronaanpassa skolmiljön

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet