Scott Goodwin, kommunpolis i Växjö. Foto: Clary Kroon/SVT

Listan över polisens utsatta områden kan hållas hemlig

Uppdaterad
Publicerad

Polisens uppdatering över listan på Sveriges 23 särskilt utsatta områden kanske inte blir offentlig. Flera kommuner anser att polisens lista snarare är till belastning än till hjälp. Araby i Växjö är med på listan och kommunpolisen Scott Goodwin menar att det är viktigt att det blir offentligt den dagen då Araby tas bort från listan.

Det är Dagens nyheter som rapporterar att Polisens uppdaterade lista över utsatta områden kanske inte ska göras offentlig. Tidningen skriver bland annat om Gottsunda i Uppsala där politiker uttrycker att det varit förödande att hamna på listan då de behövde investeringar och planerade nya bostäder men att Gottsunda i stället fick en negativ stämpel.

Kan tyckas vara coolt

Det är Polisens operativa avdelning, NOA, som pekar ut särskilt utsatta områden i Sverige. Polisen ger sen stöd och insatser i att bekämpa brottslighet. Stadsdelen Araby i Växjö har varit med på listan över särskilt utsatta områden i flera år och kommunpolisen Scott Goodwin tycker det är bra att eventuella nya platser inte görs offentligt.

– Vissa som bor i området tycker det är lite coolt att bo i ett särskilt utsatt område, vissa ungdomar och kriminella ser det som en merit, det är ingen vinst för kommunerna att ha ett utnämnt särskilt utsatt område så länge alla åtgärder som skulle genomgöras verkligen genomförs, säger Scott Goodwin.

Offentligt när en plats tas bort

Men han poängterar att om en plats varit offentlig från början så är det viktigt att det är offentligt även om en plats tas bort. Scott Goodwin ser stora framgångar med arbetet i Araby i Växjö där polisen haft en särskild grupp med fokus på Araby och samarbetet med kommunen.

– Det har lugnat ner sig otroligt mycket sedan vi kom med på listan, säger Scott Goodwin men menar att det ändå inte går att slappna av helt och tro att arbetet är klart. Vissa kriminella sitter i fängelse, andra har flyttat men arbetet måste fortsätta.

– Hela stämningen i området har förändrats men det finns fortfarande problem. Vi kan inte släppa taget utan vi måste fortsätta arbetet och ha uthållighet. Men kollar man på kriteriet för ”särskilt utsatta områden” så ligger vi bra till för att bli borttagna snart och den utveckligen är mycket positiv, avslutar Scott Goodwin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.