Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sin allra sista bok har han skrivit. Boken handlar om tillvaron på åldrande och tillvaron på äldreboenden. Foto: Karin Ahlgren

Sista boken för prisade poeten – om livet på äldreboende

Publicerad

Det är bara en dryg månad sedan poeten Lennart Sjögren, som blir 92 år i år, kom ut med sin senaste diktsamling. Dikter han skrivit efter att ha inspirerats av sina möten med äldreomsorgen.

– Boken handlar inte om döden, för döden är ett fenomen man inte kan skriva om, därför att den kan man inte komma tillbaka och skrivit om, men den handlar om åldrandet inför slutet, säger Lennart Sjögren, poet bosatt på norra Öland.

Skriver om äldrevården

Han berättar att han började skriva på boken redan för tre år sedan.

– Den här idén kom till mig. Själva miljön på äldreboenden är väldigt speciell, säger han.

Boken, det röda äpplet, är hans senaste bok i raden i ett författarskap som sträcker sig tillbaka till 1958. Men den här boken är hans sista, säger han.

– Ja, jag skulle tro att det är min sista bok. Men sluta skriva, det kommer jag aldrig att göra. Det har jag i mig, säger Lennart Sjögren.

Tranströmerpriset

Ungefär samtidigt som hans senaste bok kom ut blev han belönad med Tranströmerpriset.

– Det var en erkänsla som jag uppskattar. Tranströmer är ju verkligen en erkänd diktare och det känns ju roligt att bli ihågkommen därifrån, säger han.

KLIPP: Lennart Sjögren läser ur sin senaste diktsamling

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lennart Sjögren läsa ur sin senaste diktsamling Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.