Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var tänkt som en tillfällig akut lösning, men den 140 meter långa sidofåran vid Hamneda ska nu bli permanent. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Ljungby söker översvämningsmiljoner från MSB för att gräva en kanal

Uppdaterad
Publicerad

Ljungby kommun har ansökt om drygt 1,5 miljoner kronor hos Myndigheten för säkerhet och beredskap, MSB, för att permanenta ett 140 meter lång kanal längs med ån Lagan.

När ån Lagan svämmade över år 2020 tog räddningstjänsten i Ljungby till en drastisk metod.

En sidofåra grävdes fram vid valvbron i Hamneda för att leda om vattnet, eftersom den kulturmärkta bron inte kunde ta emot vattenmassorna. Kanalen grävdes fram på fem timmar genom både privat såväl som kyrkans mark.

Ljungby

Nu, tre år senare, vill kommunen göra diket permanent med hjälp av pengar från MSB.

– Vi vill göra fåran lite snyggare än vad den är idag, och göra den till ett svackdike så att man kan gå bredvid den. Vi ser att fåran gjort nytta när det är höga vattenflöden, säger Mattias Sjögren, planeringschef på kommunen.

Pengar för naturolyckor används inte

Regeringen avsatte förra året en halv miljard kronor för åtgärder mot naturolyckor, och MSB fick i uppdrag att ta emot kommunernas ansökningar. Vid årets slut visade det sig att bara hälften av pengarna delats ut, och Ljungby är den enda kommunen i Kronoberg som nyttjat möjligheten att söka bidraget.

Enda haken är att mark- och miljödomstolen ska godkänna kommunens ansökan om att bedriva vattenverksamhet, och det kan ta tid.

– Vi hade nog förhoppningen om att det kunde gå snabbare, men det är mycket undersökningar som ska göras. Det får ta den tid det tar så att vi gör en bra anläggning till slut, säger Mattias Sjögren.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ljungby

Mer i ämnet