Bilder från presentationen av Northvolts batterifabrik Foto: PressbildVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ljungby vill också ha batterifabriken

Uppdaterad
Publicerad

Nu ger sig Ljungby in i matchen om att få batterifabriken till kommunen där det kan bli tal om uppemot 3000 arbetstillfällen.

I tisdags presenterade företaget Northvolt planerna på en ny gigantisk batterifabrik i Sverige. Företaget ska tillverka litiumbatterier till elbilar och visionen är att det ska bli den största fabriken i Europa. Enligt planerna ska det skapas uppemot 3000 arbetstillfällen.

Sedan tidigare är det känt att både Växjö, Uppvidinge och Oskarshamns kommuner har fått en frågan från Northvolt om en etablering utifrån flera kriterier de vill att etableringsorten ska kunna erbjuda. Ljungby kommun är inte en av de 20-tal kommuner i landet som fått en förfrågan från Northvolt, men kommunen har nu skickat in sin intresseanmälan till Northvolt i alla fall.

– Vi tycker att vi är en bra etableringsort och vår region är bra för en sådan etablering, vi vill nu visa att vi är intresserade. Vi vill jobba proaktivt och visa att vi finns, säger Christopher Moberg näringslivschef på Ljungby kommun.

Kräver samarbete

Christopher Moberg menar att om batterifabriken skulle hamna i Kronobergs län så ställer det också stora krav på kringliggande kommuner, inte minst med tanke på bostadssituationen och infrastruktur.

– Det är en enorm etablering som jag tror ingen kommun fixar själv och jag tror man kommer bli beroende av grannkommuner, det hade varit häftigt om den här etableringen hade hamnat i Kronoberg och vi fick göra det här tillsammans, säger Christopher Moberg.

Presenteras i sommar

Om allt går enligt planerna så ska Northvolt i juni presentera vilken kommun de väljer att bygga fabriken i. Ljungby kommun skickade in sin ansökan under onsdagen.

– Man har inget att förlora på att vara offensiv, här skickar vi signalen till Northvolt att vi finns och vill samarbeta i Kronobergs län, avslutar näringslivschefen i Ljungby.

Enligt P4 Kalmar ska även Vimmerby kommun visat sitt intresse för batterifabriken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken

Mer i ämnet