Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ljungby vill spara 2,5 miljoner på förskolepersonalen Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Ljungby vill spara 2,5 miljoner på förskolepersonalen

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och utbildningsförvaltningen i Ljungby måste spara över sju miljoner i år. Förslaget att skära ner 2,5 miljoner på personalkostnaderna i förskolan väcker kritik från flera håll: – Det är inte okej. Det kommer att slå hårt tillbaka tror jag, säger Anna Werner, förskollärare.

Det är andra gången på kort tid som just personalen i förskolan i Ljungby blir föremål för besparingar. i juni förra året klubbade fullmäktige beslutet att spara 2,5 miljoner genom att minska personaltätheten. Nu föreslås alltså en lika stor besparing till på samma område.

Vad har ni kunnat se hittills för effekter av den senaste neddragningen?

– Vi har höjt sjukskrivningstal, vi hinner inte med dokumentation, läroplanen som styr vår verksamhet finns det vissa svårigheter att hinna med att följa, säger Anna Werner, förskollärare i Ljungby kommun.

Drabbar språkutvecklingen

På Harabergsgatans förskola där hon jobbar har 8 av 10 barn ett annat modersmål än svenska. Mötet med deras föräldrar vid exempelvis hämtningar och lämningar kräver mer tid när förskolepersonalen behöver informera och skapa en relation. Även barnen behöver mer enskild tid med pedagoger för att träna sig i svenska språket – tid som riskerar att ätas upp av besparingen:

– Om vi skär ner på pedagogisk personal så har vi inte möjlighet att ge dem all den språkträning som de behöver. Då har de större svårigheter när de kommer till skolan sen, säger Anna Werner.

Fattas 7,5 miljoner i budgeten

Anledningen till att Ljungby måste spara in på personalkostnaderna i förskolan är en budgetprognos på minus 7,5 miljoner kronor inom barn- och utbildningsförvaltningen. Kostnaderna väntas alltså öka – men inte budgeten.

– Vi har för höga personalkostnader i förhållande till många andra kommuner. Därför måste vi göra en anpassning för att kunna möta upp de ekonomiska utmaningarna som ligger framöver, säger Marcus Walldén (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Utöver personaltätheten i förskolan vill de styrande politikerna bland annat dra ner nästan lika mycket pengar på fritids, på modersmålsstöd i förskolan och dra in två tjänster i skolcafeterian och lokalvården på Sunnerbogymnasiet. Beslut i frågan fattas på nämndens möte på onsdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT kartlägger kommunernas ekonomi

Mer i ämnet