Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ med Per Johansson till E4-bygget, vars företag idag skulle varit med och byggt en bro utanför Ljungby. Foto: SVT / Kajsa Oscarson

Ljungbyföretaget skulle bygga en bro idag: ”Plötsligt var det tvärstopp”

Publicerad

Idag skulle de påbörjat bygget av en bro längs med E4an utanför Ljungby, som en del av Trafikverkets enorma vägbygge. Men på plats finns inga byggarbetare eller maskiner som är igång. Nu riskerar Per Johanssons företag och flera lokala underleverantörer att förlora miljoner efter att det danska bolaget Barslund gått i konkurs.

– Vi skulle leverera betong till bron men fick avboka betongbilar med kort varsel, säger Per Johansson, vd för Gustav R Johansson som är en av underentreprenörerna till bygget.

Han berättar att firman fram till nyligen levt i ovisshet, till följd av cementbristen. 

– Och så kom dessutom detta som ställer till problem, säger Per Johansson.

Fler kan gå i konkurs 

Det var i måndags som nyheten kom om att det danska bolaget Barslund gått i konkurs. Trafikverket hade gett bolaget ett kontrakt på 750 miljoner kronor för att genomföra ombyggnationen av E4an.

Barslund har i sin tur anlitat flera underleverantörer och entreprenörer, som nu riskerar att inte få betalt för sitt arbete.

– Hur mycket pengar har vi ofakturerat? Hur mycket är obetalt? Det var det första jag tänkte, säger Per Johansson.

Totalt räknar betongföretaget, som har hand om markentreprenaden på E4-bygget, med att förlora drygt fyra miljoner kronor. Under flera veckors tid har de levererat material utan att få betalt.

– Vi klarar oss, men mindre företag som också har kontrakt med Barslund riskerar att gå i konkurs, säger Per Johansson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer