En arkeologistudent vid en utgrävning i Sandby borg. Arkivbild. Foto: Tindra Englund

LNU ber allmänheten om pengar till arkeologisk utgrävning

Uppdaterad
Publicerad

Linnéuniversitetet ber allmänheten om pengar för att kunna genomföra sina utgrävningar vid Gamla Skogsby på Öland på det vis de önskar. Det omfattande analysarbete de vill göra av fynden kräver mer resurser. 

Det Linnéuniversitetet hoppas få ut av de arkeologiska utgrävningarna i Gamla Skogsby, på södra Öland, är att hitta ledtrådar till vad och vem som orsakade massakern på Sandby borg på 400-talet.

Arkeologistudenter har tidigare genomfört utgrävningar i Gamla Skogsby men ska fortsätta med arbetet under september och oktober i år. Då ska de gräva upp ett 1 500 år gammalt källmaterial.

Ber om bidrag

Det stora analysarbete som man vill göra av fynden sträcker sig utanför studenternas kursplan. Därför ber nu Linnéuniversitetet allmänheten att överföra valfritt belopp med pengar till projektet – i hopp om att kunna få fler svar på gåtan om vad som hände i Sandby borg.

I gengäld får bidragsgivarna en digital visning av fynden och utgrävningarna under hösten.

Hittills har omkring 60 000 kronor samlats in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer