Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linnéuniversitets rektor Peter Aronsson ger svar på studenternas krav Foto: Rebecca Karlsson

LNU-rektorn: Vi har inga aktiva avtal med Israel

Uppdaterad
Publicerad

Linnéuniversitets rektor Peter Aronsson är orolig över tältlägret som har etablerats framför LNU:s bibliotek, men säger att det inte är upp till universitetets ledning att bestämma om tältprotesten ska avhysas eller inte.

Tältlägret byggdes under måndagsförmiddagen, och polisen gjorde en anmälan om allmän ordningsstörning. Men på onsdag meddelande polisen att utredningen har blivit nedlagd. Peter Aronsson säger dock att LNU håller ständig kontakt med dem, så att situationen inte ”urartar”.

Hör Linnéuniversitetets rektor om varför universitetet inte äger frågan om tältlägret på campus – i klippet

Studentprotester mot Gazakriget

Vill att LNU avslutar ”samarbeten”

Studenterna som ligger bakom tältlägret kallar sig själva för LNU Students for Palestine.

De har lämnat tre krav till universitetet: att LNU formellt deklarerar och avslutar alla samarbeten med Israeliska lärosäten, att LNU:s ledning fördömer Israels aktioner i Gaza och man ska erbjuder stöd åt palestinska studenter.

”Inga aktiva avtal”

– Vi har inga aktiva avtal med Israeliska institutioner, som jag känner till, säger Peter Aronsson.

Linnéuniversitetet ingår i Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) som har släppt ett gemensamt uttalande där det står att de ”inte har uppdrag eller mandat att driva utrikespolitiska frågor”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentprotester mot Gazakriget

Mer i ämnet